Apple’ın Self Servis Onarım Programı, bu yılın başlarında ABD’de piyasaya sürüldükten sonra sekiz Avrupa ülkesine daha ulaştı. Buradaki kullanıcılar iPhone 12 ve iPhone 13 serilerindeki en yaygın düzeltmelerin yanı sıra Apple silikonlu MacBook’ları da rahat bir şekilde kullanabilecek.
İstediğiniz yedek parça mağazadan alınabiliyor
Apple, Self Servis Onarım Programı’nın kullanım alanını genişletiyor. Şirket, uzun zamandır devam eden çalışmalar sonucunda artık çok sayıda bölgeye ulaştıklarını bildiriyor. Buna ek olarak Apple, “Self Servis Onarım Mağazası, 200’den fazla ayrı parça ve aletin yanı sıra onarım kılavuzlarına erişim sağlıyor.” açıklamasında bulundu.
Yedek parçalar ve araçlar, Apple’ın Belçika, Fransa, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık gibi bölgelerdeki Self Servis onarım mağazasından satın alınabiliyor. Apple, yetkili onarım sağlayıcılarının sunduğu fiyatlarla aynı ücretlere sahip olduklarına da dikkat çekiyor. Eğer tek seferlik onarım için bir alet satın almak istemiyorsanız, bir takımı bir haftalığına kiralamanız da mümkün. Bir iPhone 13 onarımı için bir pil presi, ekran presi, yapışkan kesici, çeşitli tork sürücüleri ve bir mıknatıslayıcı dahil olmak üzere birçok araç gerekiyor. Bu yüzden de kiralama iyi bir çözüm gibi görünüyor.
‘En iyi teknoloji kalıcı teknoloji’
Yetkili bir Apple onarım merkezine uzak olabilecek kişiler için aslında Self Servis Onarım Programı oldukça iyi bir seçenek. Apple uzmanları, “Müşterilerimiz ve gezegen için en iyi teknolojinin kalıcı teknoloji olduğuna inanıyoruz, bu yüzden ürünlerimizi dayanıklı olacak şekilde tasarlıyoruz. Ancak bir onarım gerektiğinde, müşterilerin güvenilir ve emniyetli onarım için birçok seçeneğe sahip olmasını da istiyoruz.” dedi.
Apple aslında hem ABD’de hem de Avrupa’da onarım hakkı kuralları tarafından bu konuma zorlanıyor. AB ayrıca onarımlar için iki nesilden fazla geriye gidebilmenizi de istiyor. Kısa bir süre önce, bir telefonun AB’de piyasaya sürülmesinden sonra en az beş yıl boyunca 15 bileşenin kullanılabilir olmasını ya da Apple’ın durumunda iPhone X’e geri dönmesini gerektirecek yeni kurallar önerdi. AB ayrıca 2024’ün sonuna kadar mobil cihazlar için USB-C ile şarj edilmesini zorunlu kılan bir yasa çıkardı. Bu da Apple’ın o zamana kadar iPhone’lardaki Lightning konektörünü ortadan kaldırması gerektiği anlamına geliyor. İki Apple cihazına sahip olmak bile iki ayrı kablo gerektirdiği için bu yasa, kablo şeklindeki e-atıkları ortadan kaldırma çabasının bir temsili olarak da görülüyor.