Bilim insanlarının yeni çalışması, taşınabilir cihazlarda yapay zeka için şimdiye kadarki bütün çipler arasında en iyi belleğe sahip yeni bir çip türü geliştirdiklerini ortaya koyuyor. Son 30 yılda AI ve veri bilimi uygulamaları için ihtiyaç duyulan sinir ağlarının boyutu her 3,5 ayda bir ikiye katlanıyor. Aynı zamanda bunları işlemek için gereken donanım kapasitesi de her 3,5 yılda bir iki katına çıkıyor. Bütün bu veriler gittikçe büyüyen bir sorunun parçası.
Araştırmacılar, AI donanımı için ihtiyaç duyulan bellek kapasitesinde ciddi artışa sebep olan temel fizik anlayışına odaklanıyor. Ayrıca ekip, cihazların da gürültüyü azaltması için bir protokol geliştirdi ve bunu entegre çiplerde kullanmanın ne kadar pratik olduğunu da gösterdi.
Bu yeni bellek yongası, şimdiye kadar bilinen ve üretilen bütün bellek teknolojileri arasında cihaz başına en yüksek bilgi yoğunluğuna sahip. Bunlara ek olarak çipler, sadece bellek için değil aynı zamanda işlemci için de son derece önemli. AI görevlerinin daha hızlı ve sistemli yürütülmesi için küçük bir pil gerektiriyor ama onun dışında herhangi bir şeye ihtiyaç duymuyor.
Peki bu sistem nasıl çalışacak? Uzmanlar geleneksel çiplerde manipüle edilen elektronların oldukça hafif olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca belleği elektronlar yardımıyla depolamak yerine tam atomlarda depoluyorlar. Hafızanın önemini artıran etken ise kullanılan bu yöntem oluyor. Biraz daha detaylandıracak olursak; elektronlardan çok atomları etkinleştirmeye odaklanan bu yeni teknik, depolanan bilgileri korumak için pil gücü gerektirmiyor. Yüksek bilgi yoğunluğuna sahip kararlı belleğin çok önemli olduğu AI hesaplamalarında gerçekleşiyor. Ayrıca, çipler elektronların aksine atomlara dayandıracak şekilde dönüştürüldüğünde çipler küçülecek.
Şu anda ise ChatGPT bir bulut üzerinde çalışıyor. Bu yenilik, ChatGPT’nin küçük sürümünün gücünü herkesin kişisel cihazına yerleştirebilecek. Bu kadar yüksek güçlü teknoloji tamamen piyasaya sunulduğunda fazlasıyla ilgi görecek.