Atos, İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün Komuta Kontrol Merkezi’ni, Acil Durum Yazılımları ve 15 farklı uygulamayı entegre ederek kullanıma hazır hale getirdi. Böylece İzmir Emniyeti acil durum çağrılarına artık yüzde 30 daha hızlı yanıt veriyor, daha etkin müdahalede bulunuyor.
İzmir Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü, tümüyle entegre bir Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ile İzmir’de yaşayan dört milyonu aşkın sakininin güvenliği için önemli bir adım attı. Şehir çapında 150 noktada izleme, 155 acil çağrı yönetimi, kamu kurumları ile entegrasyon gibi farklı yapıları tek çatı altında toplayarak yöneten acil durum müdahale sistemini hayata geçirdi. 2012 yılında Bilişim hizmetleri şirketi Atos’un pilot uygulama ile başlattığı projede 2013 yılında 1.9 dakika olan olaya müdahale tepki süresi, 2014 yılında 1.6 dakikaya indi. Atos tarafından yapılan açıklamada “Kurulan sistem ve iş süreçlerindeki geliştirmeler sayesinde, sadece Türkiye’de değil, Avrupa’daki benzerleri arasında en gelişmiş sistemlerden biri İzmir’e kazandırılmış oldu” denildi.
Atos, öncelikle 245 komuta ve kontrol merkezi çalışanının kullanımına sunulmak üzere, acil durum müdahale yeteneği, taktik ve stratejik açıdan geliştirilmiş bir sistem hazırladı. Komuta kontrol yazılımı, kendisine bağlı tüm entegre uygulamalardan eş zamanlı Coğrafi Veri Sistemi, araç lokasyonları, gelen telefonların adres veya lokasyon bilgileri, 112 sistemi ile entegrasyon gibi tüm verileri derleyerek yöneticilerin önüne eş zamanlı olarak getiriyor. Bu sayede Emniyet birimlerinin olaylara müdahale ve operasyon yetkinliklerini önemli ölçüde arttırıyor. İzmir ilinde KGYS projesi kapsamında Atos tarafından döşenen 180 km fiber optik kablo, kurulan 16 pop noktası üzerinden, 150 izleme ve plaka tanıma direğindeki görüntüler geniş bantla Komuta Merkezi’ne taşınıyor.
Yarım milyar araç bilgisi kayıt altında
Devreye girdiği günden bu yana İzmir KGYS’de, 485 milyonun üzerinde aracın kaydı ve fotoğrafları sistemde kayıpsız olarak arşivlendi. Bunun dışında, hem İzmir özelinde, hem de ülke çapında aranan araçlar, farklı önceliklendirmeler ile birlikte takip edilmeye ve gerektiğinde, müdahale için istenilen birimlere anlık bildirimde bulunmaya başlandı.
Araç tanıma kameralarından gelen verilerin, komuta merkezi ile anında paylaşılması için geliştirilen uygulama sayesinde, kara listeye alınmış araçların tespitinin ardından hızlı müdahale imkanı sağlandı. Artık tespit edilen araçların konum bilgileri, anında sahadaki görevli birimlerle paylaşılıyor; üstelik 300 polis aracının konum bilgileri komuta merkezi tarafından takip edildiği için, tespit edilen araca en yakın güvenlik birimi olay yerine yönlendiriliyor.
Acil durum bildirmek için dakikalarca beklemeye son
Acil durum merkezine gelen çağrılara hızlı müdahale için de çözümler geliştirildi. Konum ve vaka tipine göre, otomatik çağrı yönlendirme ve çağrı kuyruğu izleme özellikleri sayesinde, operatör çağrı yanıtlama süresi yüzde 30 azaldı; her saniyenin büyük önem taşıdığı acil durum çağrılarında bekleme süresi çarpıcı biçimde azaltılarak, kamu güvenliği olaylarına daha hızlı dönüş yapılması sağlandı.
Birden fazla görgü tanığı tarafından raporlanan bir olay için, birden fazla girdi açılması da engellendi. Bunun yanı sıra, tüm komuta ve kontrol merkezi çalışanlarının aynı verilere erişmeleri sağlanarak aynı olayların farklı olaylarmış gibi algılanmasının da önüne geçildi.