Son derece gelişmiş bir uzaylı medeniyetinin, evrenin etrafında solucan deliklerinden oluşan bir ulaşım ağı yaratmış olması mümkündür ve hatta biz onları tespit edebiliriz.
BBC Science Focus’un yeni bir makalesine göre bu kesinlikle abartılı bir teori olsa da, bazı bilim adamlarının ilgisini çekti. Nagoya Üniversitesi’nden astrofizikçi Fumio Abe, yayına, mevcut gözlemlerde böyle bir ağın kanıtlarını zaten yakalamış olabileceğimizi, ancak bunları veri denizinde kaybettiğimizi, bunun da eski gözlemleri yeniden analiz etmenin bir buluşa yol açabileceğine dair ilgi çekici bir beklentiye yol açtığını söyledi.
Abe, Science Focus’a şunları söyledi: “Solucan deliklerinin boğaz yarıçapları 100 ila on milyon kilometre arasındaysa, Galaksimize bağlıysa ve sıradan yıldızlar kadar yaygınsa, geçmiş verilerin yeniden analiz edilmesiyle tespit yapılabilir.”
Başka bir deyişle bu, insanların evrende yalnız olup olmadıklarını kesin olarak anlamak için bir yol daha öneren çekici bir teori.
Basit bir ifadeyle solucan delikleri, zaman ve uzayda ayrı noktalarda iki ucu olan teorik tünellerdir. Her ne kadar Einstein’ın genel görelilik teorisini ihlal etmeseler de, bırakın yeterince gelişmiş bir uygarlığın onları üretip üretemeyeceğini, gerçekten var olup olamayacakları konusunda hâlâ hiçbir fikrimiz yok. Ancak bir solucan deliğinin var olması için astronomik miktarlarda enerji gerekir.
Science Focus’un öyküsünde şöyle yazıyor: “Doğal olarak kararsız olan bir solucan deliğinin, her bir ağzı açık tutabilmek için itici yerçekimine ve bir galaksideki yıldızların kayda değer bir bölümünün yaydığı enerjiye eşdeğer bir enerjiye sahip ‘maddeye’ ihtiyacı olacaktır.” Buradaki fikir şu: “Eğer ET’ler bir solucan deliği ağı yarattıysa, bu, yerçekimsel mikromercekleme yoluyla tespit edilebilir.”
Bu teknik geçmişte binlerce uzak ötegezegenin ve yıldızın ışığı nasıl büktüğünü tespit etmek için kullanılmıştı. Açıkça söylemek gerekirse solucan deliklerini tespit etmek için kullanılıp kullanılamayacağı ise soru işareti.
Neyse ki solucan deliklerini tespit etmek evrenin başka yerlerindeki yaşamı tespit etmek için tek şansımız değil. Science Focus ayrıca bir yıldızın enerjisini, onu tamamen çevreleyerek kontrol altına alan teorik mega yapıların veya insan kirliliğiyle bağlantılı atmosferik kimyasalların veya ışık yelkenleri adı verilen son derece ince yansıtıcı uzay araçlarının araştırılmasına da dikkat çekti; bunların herhangi biri teorik olarak bizi dünya dışı bir varlığı keşfetmeye yönlendirebilir.
Solucan delikleri kavramı, özellikle uzaylı bir uygarlığa, hatta bize, çok geniş uzay ve zaman dilimlerinde seyahat etme yeteneği verebileceği gerçeği göz önüne alındığında, ümit verici bir olasılıktır. Ama şu an için, ne yazık ki eğlenceli bir düşünce deneyinden fazlası değiller.