9 bini aşkın öğrencisiyle birlikte bölgedeki sağlık çalışanlarını da eğiterek sektörüne değer katan Biruni Üniversitesi ve Hastanesi, Türkiye’nin en kapsamlı tıp üniversitesi. 2016 yılından bu yana faaliyet gösteren 10 katlı Biruni Üniversitesi ve Hastanesi, 70’den fazla doktoru ve toplam 500 personeliyle ileri teşhis ve tedavi hizmetleri sunuyor. Yenilikçi ve öncü vizyonuyla Biruni Üniversitesi Hastanesi, sadece Türkiye’deki diğer hastanelere değil, dünyaya ilham kaynağı oluyor.
Veri ve iş hacminin artması yeni BİT gereksinimlerini doğurdu
Hastaneler, klinikler, halk sağlığı yöneticileri ve üniversiteler bilindiği gibi her gün yüksek boyutlarda sağlık verisi üretiyor. Her organizasyonun kendi verisini yönetme metodu, elektronik belgelerin iş akışı ve kurumların prosedürleri farklılık gösterdiği için toplanan verilerden anlamlı bir sonuç çıkarmak, veriyi doğru bir şekilde işlemek ve yönetmek her geçen gün zorlaşıyor. Ancak gelişmiş bir Bilgi ve İletişim Teknolojisi (BİT) çözümü, tüm bu verilerin toplanmasına, yönetilmesine, analiz edilmesine ve görselleştirilmesine yardımcı olabiliyor; verilerden eyleme dönüştürülebilir kaynaklar oluşturulmasına olanak tanıyor. Öte yandan, tepkisel ve güçlü depolama ve sunucu çözümleri, hasta bakımı ve eğitim deneyimini iyileştirmek için kullanılarak daha fazla bilgiyi daha hızlı işleyebiliyor.
Hasta verileri klinik personeller tarafından toplanıyor ve üniversite okutmanları tarafından öğrencileri eğitmek için kullanılıyor olsa da verinin sorumluluğu bilgi teknolojileri bölümüne aittir. BT departmanları için en iyi BİT uygulamaları ise kuruluşların insanları ve sistemleri uygun maliyetlerle, daha hızlı şekilde birbirine bağlamasına, bilgiye dayalı karar verme çözümlerinde daha fazla etkileşime ve hasta bakımı süreçlerinde süregelen iyileştirmelere olanak tanıyor.
2019 yılında Biruni Üniversitesi, sektör ihtiyacını öngörerek öğrenci sayısını 15 bine çıkarmak amacıyla yeni bir kampüs inşa etti. Bu hamle doğal olarak yüksek performanslı bilgi paylaşım hizmetlerine talebi artırdı. Performansı yüksek tutmak içinse mevcut BİT altyapısının genişletilmesi ve yükseltilmesini de gerektiriyordu. Hafta sonu veya gece boyu çalışmak yeterli zaman sağlamayacağı için, fazlasıyla uzun süren altyapı güncellemeleri, üniversitenin tatil dönemlerine kadar beklemek zorunda kalırken, yeni çözümün eski ekipman ve varlıklarla sorunsuz bir şekilde entegre olması gerekiyordu.
Sağlıklı BİT zemini için hız, güvenlik ve esneklik şart
Bu vizyon doğrultusunda Biruni Üniversitesi’nin BT ve ağ oluşturma tesislerinin işe uygun olacak şekilde kurgulanması gerekiyordu. BT ekibi, doğru BİT altyapısını oluşturmak için yeni bir çözüm paketi seçmekle görevlendirildi.
Biruni Üniversitesi, iş ihtiyaçlarını tam olarak anlayan ve uzmanlığını üniversite kadrosu ile paylaşabilen bir şirketle çalışmak istedi; BT uzmanlarıysa, halihazırda piyasada bulunan kanıtlanmış bir çözümü önceliklendirdi. Üniversitenin özellikle, personelin iş birliği içinde çalışmasına olanak tanıyan bağlı, sağlam, güvenli, esnek ve ölçeklenebilir bir ortam sağlayabilen bir BİT altyapısına ihtiyacı vardı.
İhtiyaçların analizi ve yapılan testlerin ardından üniversiteye zaten aşina olan Huawei ve iş ortağı DT Teknoloji’nin proje için en doğru seçim olacağı düşünüldü. Zira Huawei tam yığın çözümü sağlayabilen tek satıcı olması sebebiyle bu alandaki başarısını kanıtlamış bir hizmet sağlayıcısıydı. Ayrıca Huawei ekipmanları ve şirketin hizmet desteği yaklaşımı, üniversitenin kritik gereksinimlerine en yakın değer teklifini sunabiliyordu.
Üniversite, esnek, hızlı, verimli ve güvenilir veri yedekleme ve felaket kurtarma (DR) fonksiyonlarına sahip olmak için FusionServer V5 raf sunucuları ve VMware sanallaştırma hizmetleriyle bezeli OceanStor Dorado All-Flash depolamayı tercih etti. Ağ çözümü, kuruluşun yüksek etkileşimde bir iş birliğinden yararlanmasına da olanak tanıdı.
Biruni Üniversitesi ve Hastanesi CIO’su Müjdat Gülay proje ilişkin, “Üniversitenin 2014 yılında kurulmasının ardından Biruni Üniversitesi’nin BT direktörü oldum. Aynı yıl üniversite sunucusunu ve ağ altyapısını inşa etmeye başladık ve Huawei, DT Teknoloji ile birlikte bize en iyi ürünleri güvenilir bir fiyata sağladı. Huawei ürünlerinin kalite ve hizmet desteğinin en yüksek beklentilerimizi bile aştığını fark etmemiz uzun sürmedi.” dedi.
Büyüyen bir kampüse ölçeklenebilir ve esnek bir altyapı
Geçmiş iş birliklerinde Biruni Üniversitesi, Huawei çözümlerini uygulamanın ne kadar kolay olduğunu ve destek süreçlerindeki müşteri memnuniyetini deneyimleme fırsatı yakaladı. Bu nedenle 2019’da, yeni kampüs konumu için altyapıyı geliştirmek üzere Huawei ile bir kez daha iş birliğine gidildi. Kampüs altyapısına ek olarak, üniversite veri merkezinin yükseltilmesi ve hastanenin BT altyapısının yenilenmesi gerekiyordu.
Hem üniversite hem de hastanedeki bulut altyapısını yükseltmek için ekip, tercihini FusionCube for Cloud, FusionSphere ve FusionStorage Dağıtılmış Depolama çözümlerinden yana kullandı. Tamamen dağıtılmış bir mimari ve tümleşik dağıtılmış bir depolama motorundan oluşan hiper bütünleşik mimari; performans darboğazlarını ortadan kaldırarak genel performansı önemli ölçüde artırdı. Huawei bu süreçte, özellikle üniversitenin DR ve yedekleme yönetim yazılımı olarak hizmet verecek bir İş Sürekliliği Yönetimi (BCM) çözümünü de Biruni Üniversite ve Hastanesi için yapılandırdı. Huawei Rainbow Dönüştürücü ile Huawei ve DT mühendisleri, VMware tabanlı uygulamaların FusionSphere’e ücretsiz geçişini sağladı. Bunun yanı sıra Huawei ve DT, FusionModule 800 Veri Merkezi çözümü ile üniversite kampüsünde bir veri merkezi odası oluşturdu ve VMware’li eski BT sunucusunu FusionCube ve FusionSphere’e taşıdılar.
Huawei’in S serisi anahtarları, ağ kapasitesini ve ölçeklenebilirliği zorlayan hastane ve üniversite verilerinin üstel artışına yanıt verebilmek için kullanıldı. Huawei’in kablosuz yerel alan ağı (WLAN) çözümü, kampüs genelinde yüksek hızlı kablosuz erişim sağladı.
BT departmanı, gelecek taleple başa çıkmak için ağ altyapısını optimize etmek ve verimli bir şekilde yönetebilmek istedi. Huawei’nin eSight ağ yönetim çözümü ve çevik denetleyici, uçtan uca güvenlik ve kompakt otonom yönetim becerileri ile bu noktadaki beklentileri karşılamaya yetti.
Pandemi süreci ile, karantina önlemlerine duyulan ani ihtiyaç ve acil olarak uzaktan öğrenmeye geçiş, üniversiteyi bir video konferans çözümüne öncelik vermeye zorladı. Tam da bu noktada, Huawei ve DT, herhangi bir ek yatırım gerekmeden Huawei’in FusionCube bulut platformunda Biruni Üniversitesi için bir e-öğrenme video konferans altyapısına hızlı bir şekilde geçiş yapmasını sağladı. Bugün, yaklaşık 10 bin öğrenci Biruni Üniversitesi kampüs veri merkezi bulutuna hızlı bir şekilde bağlanabiliyor ve kesintisiz bir şekilde dersleri takip edebiliyor.
Müjdat Gülay, derslerin hızlı bir şekilde buluta taşınması hakkında, “Mart 2020’de salgın patlak verdiğinde, yeni açılan kampüs binamız için en iyi çözümü uygulamaya karar verdik. Ölçeklenebilir ve yüksek kapasiteli sunucu ve ağ ürünlerimizle uzaktan eğitimi başarılı bir şekilde kurguladık. Huawei ve DT Teknoloji’ye teşekkür ederiz.” dedi.
Hasta bakımı ve eğitim hizmetleri için özel bir altyapı
Biruni Üniversitesi, Huawei ve DT Teknoloji ile yaptığı uzun vadeli iş birliği sayesinde, öngörülebilir yatırımlarla son teknoloji ekipmanlara erişim sağladı. Tam yığın çözümün en etkili yaklaşım olduğu kanıtlandı ve sistemler arasında daha yüksek oranda uyumluluk sağlandı.
Yeni akademik döneme sorunsuz bir başlangıç adına, proje hedefinin belirlenmesinden hayata geçirmesine kadar tüm dağıtım süreci yalnızca altı haftada tamamlandı. DT Teknoloji ve Huawei ekipleri, yeni altyapıdan en iyi şekilde yararlanması adına Biruni Üniversitesi BT uzmanlarına eğitimler verdi.
Huawei’in FusionCube çözümünün en yeni nesline yükseltilerek, sunucuların sayısı önemli ölçüde azaltıldı, eski BT altyapısı basitleştirildi ve optimize edildi. Bu sayede BT personelinin sunucu bakımı ve yüksek frekanslı önemsiz işler yerine, yeni teknolojilere odaklanması mümkün kılındı.
En yeni AirEngine Wi-Fi 6 teknolojisinin dağıtılmasıyla, yeni ağ daha yüksek bant genişliği, daha düşük gecikme süresi ve daha yüksek güvenilirlik sunarak tüm organizasyonu erişilebilir hale getirdi.
Tüm BİT ihtiyaçları için tek bir teknoloji ortağıyla yakından çalışarak Biruni Üniversitesi, tüm üniversite ve hastane ekosisteminde güvenli ve doğru verilere hızlı erişim sağlayan sürdürülebilir, güvenilir bir zemin oluşturdu. BT gereksinimlerinin karşılanmasıyla Biruni Üniversitesi, Türkiye’nin en kapsamlı tıp üniversitesi kimliğini korumak için yüksek kalitede eğitim ve sağlık hizmetleri sunma motivasyonuna daha fazla odaklanabilir hale geldi.