Finans ve Bankacılıkta Dijital İnovasyon etkinliğinde finans kuruluşları ve bankalara mobil biyometri teknolojilerini anlatan ÖLÇSAN yetkilileri, ilerleyen dönemlerinde mobil bankacılık işlemlerinin kimlik doğrulama aşamaları için parmak, yüz, göz gibi biyometrik özelliklerin kullanılacağını aktardılar. Mobil biyometri pazarının hızla büyüdüğünü aktaran yetkililer, biyometrik işlemlerden doğacak ücret gelirinin 6,8 milyar doları bulacağını ifade ettiler.
Finans ve bankacılık sektörünün gelişen teknolojiler ışığında atması gereken adımlara odaklanan Finans ve Bankacılıkta Dijital İnovasyon etkinliği, 24 Şubat Salı günü İstanbul Dedeman Otel’de yapıldı. Dijital dönüşümün, kâr marjları, yatırım maliyetleri, risk yönetiminde yaşanan zorluklar, yapısal düzenlemeler ve strateji başlıkları altında masaya yatırıldığı etkinliğe Türkiye’nin üst düzey finans kuruluşlarından temsilcilerin yanı sıra, küresel ve yerel teknoloji şirketlerinin yöneticileri katıldı.
Biyometrik özellikli akıllı telefon sayısının 4,76 milyar olacak
Türkiye ve EMEA bölgesine akıllı kart, biyometri ve güvenlik çözümleri, uygulama geliştirme ve teknoloji entegrasyonu alanlarında 1984 yılından bu yana hizmet sunan ileri teknoloji şirketi ÖLÇSAN etkinliğin sponsorları arasında yer aldı. ÖLÇSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burak Sondal ile ÖLÇSAN Mobil Çözümler Yöneticisi Murat Karabatur, etkinlikte “Mobil Biyometri” başlıklı bir sunum düzenleyerek, kimlik doğrulama alanında çağın en gelişmiş teknolojilerini etkinliğin katılımcıları ile paylaştılar.
Her insana özgü fiziksel özellikleri analiz eden biyometri biliminin, gelişen teknolojilerle birlikte sunulan kamu hizmetleri ve özel hizmetlerde bireylerin kimliğinin doğrulanma işlemlerinde kullanıldığını aktaran Burak Sondal, geleneksel olarak kullanılan parmak izi, parmak damar izi, avuç damar izi, kalp ritmi, iris tanıma, ses tanıma, 3 boyutlu yüz tanıma gibi uygulamaların, gelişen mobil teknolojiye uyarlanmaya başlandığını vurguladı.
Acuity Market Intelligence verilerine göre 2020 yılında biyometrik mobil ticaret gelirlerinin 33,3 milyar Amerikan Doları’na ulaşacağının altını çizen Sondal, biyometrik özellikli akıllı telefon sayısının da 4,76 milyar olacağını vurguladı. Biyometri teknolojileri pazarının hızla büyüdüğünün altını çizen Burak Sondal, mobil telefonlara indirilecek 4 milyar biyometrik uygulamadan oluşacak gelirlerin 20 milyar dolar civarında olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Sondal, 825 milyar civarındaki ödeme ve ödeme dışı biyometrik işlemlerden doğacak ücret gelirinin 6,8 milyar doları bulacağını ifade etti.
Telefonu açmak için göz doğrulaması
Akıllı telefonlarda biyometri kullanımının kullanıcı kimliğini güvence altına alacağını ifade eden ÖLÇSAN Mobil Çözümler Yöneticisi Murat Karabatur, ilerleyen dönemlerde kullanıcıların akıllı telefonlarını parmak, göz, ses, kalp ritmi, yüz, kulak gibi biyometrik özelliklerini kullanarak açacaklarının ve mobil bankacılık işlemlerini de bu yöntemle doğruladıkları kimlikleri üzerinden gerçekleştireceklerinin altını çizdi. Biyometrinin mobil cihazda kullanılıp kullanılmayacağının artık bir tartışma konusu olmaktan çıktığını, asıl tartışılacak olanın hangi biyometri olacağını belirten Murat Karabatur, mobilde kullanılacak en yaygın biyometrilerin parmak, göz ve yüz biyometrileri olmasını beklediğini sözlerine ekledi.