Uzmanlar, özellikle kalp ameliyatlarında robotların katkısı sonucunda çok daha başarılı olunabileceğini belirtiyorlar. Özellikle damarlarda 3D görüntüleme yapabilen robotlar hem kendi başlarına hem de doktorların kontrolünde çalışabiliyor. Çin Bilim Akademisi, Otomasyon Enstitütüsü’ne bağlı Kompleks Sistem Kontrol ve Yönetimi Laboratuvarı yöneticisi Fei-Yue Wang, ses frekansı ile görüntüleme gerçekleştirebilen yeni nesil bir robotik çalışmaya imza atıyor.
Wang’e göre, mevcut sonografi cihazlarının vücuda zararlı ışın gönderme gibi eksikleri ve sınırlı kapasitesi nedeniyle gelişmiş bir ses özellikli cihaz üzerinde çalışmak en akılcı seçim. Bunun için de Wang ve ekibi kalp ameliyatlarına uygun yeni bir platform geliştiriyor. “Şimdilik simülasyon ortamında insanların kendilerini geliştirebileceği ve robotları test edebileceği bir sistemi deniyoruz. Özellikle genç operatör ve cerrahların tecrübe kazanması açısından simülasyon ortamı eşsiz bir eğitim alanı haline geldi.” diyor Wang.
Uzaktan kalp ameliyatı
“Nihai hedefimiz, sanal bir sistem ile fiziksel olarak robotu birleştirerek yeni tip teşhis ve tedavi yöntemleri geliştirmek. Planlarımızdan geri kalmazsak tıpta yeni bir protokolün kapısını aralayabiliriz. Özellikle ameliyat öncesi hazırlık sürecini son derece hızlandıran sistemimiz acil müdahalelerde çok daha etkili sonuçlar verebiliyor.” diyor Wang. Elbette Wang’in hedefleri arasında teletıp teknolojisi ile bu robotları entegre ederek dünyada çok sayıda kalp ameliyatını uzaktan yönetebilmek yer alıyor.