Bilim insanlarının önemli bir kısmı doğanın bizimle konuştuğunu fakat bizim o dili çözemediğimizi söylüyor. Okyanusların dibinden uzayın derinliklerine aslında doğanın ve evrenin sesi her an yanı başımızda. Bu seslerin ne anlama geldiğini bir nebze de olsa anlamak için California’nın Sierra Nevada dağlık bölgesine 2000 adet elektronik kulak yerleştirilecek. Yaklaşık 1 milyon saat kayıt yapacak bu kulaklar yapay zeka tarafından sınıflandırılıp işlenecek.
Araştırmacılar bu yolla türler arası iletişimi ve hayvan topluluklarının kendine özgü davranışlarına dair yeni bilgiler edinmeyi amaçlıyorlar. Sierra Nevada bölgesinin seçilmesinin bir nedeni de geçtiğimiz yıllarda bölgede çok sayıda orman yangını çıkması ve bunun sonucu hayvanların yaşam alanlarının büyük tahribat görmesiydi. Özellikle kuşlar başta olmak üzere birçok tür, tahribat sonrası yeni yaşam yolları aramaya başlamıştı.
Kuşların şarkısı
Teknolojinin bir diğer önemli artısı ise kaçak avcılığın önüne geçmek. Araştırmacılardan Cornell Üniversitesi’nden ekolojist Connor Wood, “Yüksek miktarda ses verisi içerisinde bizler için çok anlamlı bilgiler yatıyor. Bu bilgiyi etkin şekilde değerlendirmek için yeni geliştirilen yapay zeka ve makine öğrenimi tekniklerinden çok yararlanacağız. Üniversitelerimiz bu alanda gerçekten çok emek sarf ediyor. Eski yöntemlerle çok kısıtlı olarak hayvanların dilini çözebiliyorduk. Oysa bir kuşun birden fazla melodisi var. Yani artık kuşların şarkılarını anlamaya başlayacağız.” diyor.