Bulut servisleri ile veri yedekleme stratejisi nasıl güçlendirilir?

Dropbox: Ücretli Dropbox Pro servisi geçmiş versiyonlara ulaşmanıza izin veriyor. Eski versiyonlar sistem üzerinde 30 gün boyunca tutuluyor. Bu süreyi, “Genişletişmiş Versiyon Geçmişi” hizmetinin ekstra ücret ödeyerek uzatmak mümkün. Ya da Dropbox for Business hizmetini satın alarak sınırsız versiyon görüntülemesi yapmanız mümkün.
Google Drive: Dosya üzerinde yapılan değişiklikleri 30 güne kadar saklarken, versiyon sayısını da 100 ile sınırlandırıyor. Dosyanın eski versiyonlarının kullanılan bulut alanından düştüğünü hatırlamanız gerekiyor.
SugarSync: Dosyanın son beş versiyonu saklanıyor.
Box: Alınan hizmete bağlı olarak son 25, 50 veya 100 versiyon takip edilebiliyor.
OneDrive: Sadece Office dokümanları için kaydedilen tüm versiyonlar, kullanılan bulut alanından düşürülüyor. Ancak dosyaların eski versiyonlarının kurtarılıp kurtarılamayacağının garantisi yok. Ayrı yedekleme alınması kesinlikle gerekli.
Bulut tercihiniz ister genel isterse özel yapılanmadan yana olsun sizi, yanlışlıklar, sabotajlar ve hatta iş dokümanlarına yönelik özel olarak tasarlanmış kötü amaçlı yazılımlar gibi tehlikelere karşı koruma sunabilecek uygun bir veri yedeklemesinin hiçbir yere gitmemesi gerekiyor.
Ana bulut servisiniz üzerinden yedekleme alabileceğiniz üç temel yol sunuyoruz:

Buluttan buluta yedekleme

Buluttan buluta yedeklemenin muhtemelen en kolay yollarından biri CloudHQ servisine üye olmanız. CloudHQ, farklı bulut servisleri üzerindeki veriyi gerçek zamanlı bir şekilde senkronize ediyor. CloudHQ bugün kullanılmakta olan veri depolama servislerini hemen hemen hepsini destekliyor. Bu servisler arasında Evernote, Basecamp, Salesforce ve SharePoint de var.
CloudHQ’nun, buluttaki dosyalarınızı yedeklemesini sağlamak istiyorsanız, bu durumda, iki yönlü senkronizasyonu değil, tek yönlü senkronizasyonu tercih etmeniz gerekiyor. Değiştirilen ya da silinen dosyalar için “Arşiv Dosyaları” seçeneğini seçiyorsunuz. Ondan sonra CloudHQ uygun yedeklemeleri, seçilen bulut servisine doğru arşiv dosyası yaratarak yapmaya başlıyor.
Ne var ki, bu hizmet ücretsiz değil. Sınırsız sayıda dosyanın yedeklemesi için aylık olarak 9.90 dolar ödeme yapmanız gerekiyor. Sınırlı testlerin ortaya koyduğu sonuçlara göre 6 bin Word dokümanı ile birlikte toplamı 5GB’ı bulan türlü görselleri içeren dosyanın SugarSync’ten Dropbox’a ilk yedeklemesi neredeyse iki gün alıyor. Bu yedekleme sürecinde bir hata olabilir ve normal kullanım senaryolarında bunun görülmesi pek mümkün görülmüyor.

Masaüstü bilgisayardan yedek alma

Yedekleme için para ödemek istemeyen kişiler için bir alternatif bir masaüstü bilgisayarı, bulutta saklanan dosyaların, periyodik olarak ayrı bir lokasyondaki depolama alanına kopyasını almak üzere kurmak olabilir. Burada kullanabileceğiniz çok sayıda yazılım var. Bunlar arasında ön plana çıkanlar GoodSync ve Duplicati. Her iki yazılım da FTP ve ağ sürücüsü gibi destinasyonlarda veya Amazon S3, OnDrive ve Google Drive gibi bulut alanlarında kopya yaratabiliyor.
Kötü amaçlı yapılan değişikliklerin ya da silinmelerin yedekleme alanına yayılmaması için GoodSync’in ayarlarını yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Duplicati ise kullanılan depolama alanını daraltmak için ek güncellemeleri yerine getirerek ayrı bir övgüyü hak ediyor.
Dublicati, ayrıca, güçlü bir AES-256 şifrelemeye sahip. Bu, yedeklemelerin taramalara karşı korunabileceği anlamına geliyor.

İlgili Makaleler
Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu