Burası da sürdürülebilir akıllı kasaba

Panasonic, Japonya’daki eski bir fabrika alanını sürdürülebilir akıllı kasabaya dönüştürdü. Çevreye duyarlı kişileri ve şirketleri bu kasabaya bekliyor. 

Japonya’nın en büyük elektronik şirketlerinden birisi olan Panasonic, geçtiğimiz aylarda Tokyo’nun güneybatısındaki Fujisawa olarak adlandırılan bölgeye kurduğu ‘Sürdürülebilir Akıllı Kasabası’nın açılışını gerçekleştirdi. Markanın hedefinde 1990’lı yılların seviyelerine nazaran karbondioksit seviyelerini yüzde 70 aşağı çekmek, su kullanımını 2006’ya göre yüzde 30 azaltmak ve yüzde 30 nispetinde yenilenebilir enerji kullanımını başarmak yer alıyor.
Kasaba bir zamanlar Panasonic’in TV ve buzdolabı fabrikalarına ev sahipliği yapan Kanagawa bölgesinin Shonan sahilinde 19 hektarlık bir alana inşa edildi. Ön tarafında yer alan 400 metre uzunluğundaki güneş panelleri serisinin yanı sıra batı tarzı evlerin tamamının çatısında da güneş panelleri yer alıyor. Kasaba gösterişli bir topluluk merkeziyle şatafatlı bir kütüphaneye de sahip. Kasabanın merkezinde projenin ilham kaynağı olan dev bir güneş sembolü bulunuyor.

3 bin insana ev sahipliği yapacak

2018 yılında tamamlandığında 3 bin kadar insana ev sahipliği yapacak şekilde tasarlanan Fujisawa kasabası, Panasonic açıklamalarına göre şimdiden 100’ü aşkın haneye ev sahipliği yapıyor. Japonya’da genellikle olduğu üzere evler bitişik. Panasonic ve partnerleri tarafından üretiliyor ve Panasonic aletleriyle donatılıyor. İçlerinde enerji yönetimi, güvenlik ve aydınlatma kontrolleri için duvara monteli kontrol panelleri ve ekranlar barındırıyorlar. Yeşil elektrik prizleri kesinti durumunda kullanılabilecek prizleri işaret ediyor. Kasabanın hedefi bir felaket anında üç güne kadar kendi enerji gereksinimlerini sağlayabilmek -ki bu 2011’de ülkeyi yıkıp geçen deprem ve tsunamiden beri önemli bir endişe.
Akıllı kasabanın toplam proje maliyeti olan 510 milyon dolar yüksek teknolojili evlerin ortalama maliyetinin üzerinde, ancak bunlar uzun vadeli yatırımlar olarak satılıyor. Evlerde yakıt hücreleri, güneş panelleri tarafından üretilen enerjiyi saklamak üzere lityum iyon bataryalar, elektrik üretimini ve şebekeye satışı takip eden yazılımı çalıştıran tabletler, akıllı telefon kontrollü klimalar ve tamamı LED olan aydınlatmalar yer alıyor. Dışarıdaki akıllı sokak aydınlatmaları da LED. Bunlar yakınlarına insan ya da araç geldiğinde bunu tespit edebilecek, dolayısıyla ışıkların sadece gerektiğinde yanmasını sağlayacak olan algılayıcılarla donatıldı.

Kendinizi Truman Show’da hissedebilirsiniz

Evlerin her biri aynı zamanda topluluk Web portalına bağlanan 55 inçlik bir Panasonic TV ile donatılmış. Kullanıcılar topluluk merkezindeki en son yemek pişirme veya 3D yazıcı sınıflarına bakabiliyor, kasabanın toplam elektrik üretimini görüntüleyebiliyor, paylaşım için elektrikli araç ve bisikletlerin durumunu kontrol edebiliyor. “Truman Show” tarzı bir yaklaşımla kasabada oturanlar aynı zamanda tamamı Fujisawa kasabasındaki yönetim ofisindeki çalışanlar tarafından takip edilen kasabanın yaklaşık 50 güvenlik kamerasından gerçek zamanlı görüntülere ulaşabiliyor.
Bu arada Soy Link adlı mobil uygulama kasaba sakinlerinin birbirleri arasında alışveriş, suç önleme, sosyal toplantılar ve çocuk havuzları gibi varlıkların paylaşımı konusunda bilgi takası yapmalarına zemin hazırlıyor. Kasabayı destekleyen 18 firmalık konsorsiyumun başındaki Panasonic, nihayetinde evlerin sıfır karbon emisyonuna sahip olmasını umut ediyor.
Bu yazı IT PRO’nun 181. sayısında yayınlanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu