Canlı yayın artık 'cep'te!

Sosyal medya üzerinden canlı yayın yapan uygulamalar her geçen gün popüleritesini artırırken, adeta ‘vatandaş gazeteciliğinin’ de temellerini atıyor.
Derya COŞKUN
Teknolojinin müthiş hızı karşısında yaşanan dönüşüm son olarak da ‘medya’ya yansıdı. Büyük televizyon kanallarının yayınlarına rakip olan, canlı yayın uygulamaları her geçen gün popüleritesini artırıyor. Anlık yayınların yapıldığı bu uygulamalar üzerinde; diziler, maç yayınları, hatta online oyunlar yayınlanabiliyor. Sosyal medya platformlarının ve girişimcilerin hayatımıza kazandırdığı bu uygulamalar, günümüzde dünyaya farklı açılardan bakmamıza yardımcı olurken, bireylerin de birer gazeteci görevi görmesine olanak tanıdı. Web üzerinden canlı yayın yapmaya yarayan uygulamaların en popüler olanlarını sizler için derledik…

Periscope

Periscope

Twitter’ın canlı yayın uygulaması olan Periscope, Mart ayında ünlenen çok özel bir uygulama olarak dikkat çekiyor. Canlı yayın yapılabilen, kullanıcıların yaptığı canlı yayınların izlenebildiği, hatta sadece istenilen kişilere canlı yayın yaparak yayının özelleştirilebileceği özel bir platform. Birçok ünlü ismin kullandığı Periscope, öylesine popüler oldu ki, özel yayın yapan bir televizyon kanalını bile kızdırarak harekete geçirdi. Periscope herkes tarafından kullanılabilecek bir uygulama olup, kullanımı da oldukça basit. Canlı yayına başladığınızda sizi takip edenler otomatik olarak bildirim alırlar. Başkaları yaptıkları canlı yayınlara sizi davet edebilirler. Periscope uygulamasına giriş yapıldıktan sonra yapılması gereken ilk işlem kamera simgesine dokunmak ve Broadcast Tab alanını açmak… Bu bölüme yayınlanacak ve paylaşılacak canlı yayın için bir isim verilmesi gerekiyor. Canlı yayına başlamadan önce yayının nereden yapıldığı da paylaşılmak isteniyorsa ayarlar kısmından konum ayarlarının da yapılması gerekir. Tüm bu işlemlerden sonra Start Broadcast alanına dokunarak canlı yayına başlanıyor. Android ve iOS’tan ücretsiz olarak indirilebilen uygulamanın amacı herkesin kendine ait bir kanalının olmasını sağlamak ve dünyanın farklı yerlerinden, dünyaya farklı gözle bakılabilmesini sağlamak.

Meerkat

Meerkat

Periscope’tan tek farkı yola biraz daha erken çıkmış olmak. Meerkat, Twitter ile uyumlu çalışıyor ancak sosyal medya platformu bu uygulamayı kısa bir süre önce “social graph” için engelleyeceğini duyurdu. Çünkü rakibi olan Periscope’un pazarda tutunabilmesi isteniyordu. Meerkat’te her şey anlık yaşanıyor ve canlı yayın kaydı yapılamıyor. Zira, o an canlı yayını izleyenler Twitter’dan yorum yapıyor ve uygulama içinde yorumların görünülebilirliği sağlanıyor. iOS sürümü olan Meerkat’ın kısa süre önce Android için geleceği duyuruldu. Ücretsiz kullanılan uygulama, interaktif yayıncılık sektörünün dünyadaki en önemli etkinliklerinden olan South By South West (SXSW) 2015 konferasında tanındı. 2007 yılında Twitter bu etkinlikte beğeni toplamıştı. Bunun üzerine her iki uygulama da dünya çapında bilinirliğe ulaştı. Uygulamayı daha çok kullanıcı ile buluşturmak üzere çalışmalara başlamış olan Life On Air, Meerkat için birkaç yeni özellikle birlikte bir Android Beta sürümü oluşturdu. Meerkat ismi ise Afrika’ya özgü sevimli bir hayvandan geliyor. Bu sevimli hayvan yuvalarının güvenliğini sağlamak için etrafı gözlemleyerek, olası bir saldırıya karşı düşmanlarını kolluyor.

twitch

Twitch

Twitch de tıpkı diğer uygulamalar gibi canlı yayın yapma imkanı sunuyor. Özellikle online olarak oynanan oyunlarda canlı yayın yapma imkanı sunan uygulama ile aynı zamanda filmler de yayınlanabiliyor. Öncelikle bir Twitch hesabı edinilmesi gerekirken, e-posta adresiyle hesaba erişilebiliyor. Ancak bu uygulamanın çalışması için birtakım broadcast programlarına ihtiyacı olduğunu belirtmekte fayda var. Yaklaşık 45 milyon izleyiciye hizmet veren uygulama, hem Android hem iOS üzerinden kullanılabiliyor.
Öte yandan, bir süre önce Twitch.tv’ye yapılan saldırıyla birlikte kullanıcıların bilgilerinin çalındığı duyuruldu. Önceki gün yapılan saldırının ardından bazı Twitch kullanıcılarının siteye verdiği tüm bilgilerin ele geçirilmiş olabileceği söylenirken, bu kullanıcılara özel bir e-posta atılarak durumdan bilgilenmeleri sağlandı.

ustream

Ustream

Bu uygulama Periscope ve Meerkat’e göre biraz daha eski. Özellikle Gezi olayları sırasında popülerlik kazanmış uygulama, diğer uygulamalar gibi çevrenizde olan biten her şeyi aktarmanızı sağlıyor. Uygulamanın hem kurulumu hem de kullanımı oldukça kolay. Bunun için öncelikle sahip olduğunuz cihaza göre Google Play veya Apple App Store‘dan Ustream uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Her iki platform için de ücretsiz olan uygulamayı indirdikten sonra eğer daha önceden hizmete üyeliğiniz bulunmuyorsa Ustream’e kayıt olmanız yeterli. Uygulamaya giriş yaptığınızda sizi karşılayan sayfadan “kullanıcı adı”, “şifre”, “doğum tarihi” ve “e-posta adresi” gibi bilgileri girerek sisteme üye olabiliyorsunuz. Oldukça basit bir arayüze ve kullanışlılığa sahip uygulamada canlı yayın için “Go Live” seçeneğine dokunarak anında görüntü aktarmaya başlayabilirsiniz.
 
 
 
 

 hang-wHang W/

2013 yılında Justin Timberlake başta olmak üzere birçok ünlü ismin hayranlarıyla görüntülü konuşmasını sağlayan uygulama büyük etki yaratmıştı. Periscope ve Meerkat gibi uygulamaların isminin bile bilinmediği o dönemde, bu uygulama hayli dikkat çekici oldu. 2 milyon kullanıcıya ulaşan Hang W, YouTube olan benzerliğiyle de tanındı. Reklam gelirlerini yayıncılarla paylaşan uygulama, günümüzdeki canlı yayın uygulamalarından sonra çok fazla tercih edilmiyor.

Cem Yılmaz Periscope’u kullandı

Periscope canlı yayın uygulamasını kullanan ünlülerden biri de Cem Yılmaz oldu. Twitter’da en fazla sayıda takipçiye sahip ünlülerden biri olan Cem Yılmaz, Periscope’ta yeni film projesiyle ilgili görüntüler verdi. Projenin yapım aşamasında ofis toplantılarından kısa kesitleri takipçileriyle paylaşan Cem Yılmaz, bir anda Periscope’ta 60 binden fazla takipçiye ulaştı.
manset kutu foto

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu