Eyalet Meclis Üyesi Wang Yi programın, Çin’in, Çinli şirketlerden diğer ülkelerin yasalarını ihlal edebilecek veriler sağlamasını istemeyeceği anlamına geleceğini söyledi. Plan ayrıca katılımcı devletlere, diğer ülkeleri kitlesel olarak gözetlememelerini de vurguluyor.
Çin, hangi ulusların ‘zorba’ olduğunu belirtmedi. Ancak Başkan Trump döneminde Çin teknolojisi, ulusal güvenliğe yönelik tehditler şemsiyesi altında bir şekilde kısıtlandı. Elektronik üreticisi ve telekomünikasyon devi Huawei Technologies, Tencent Holdings (WeChat) ve TikTok’un ana şirketi ByteDance gibi şirketler birtakım kısıtlamalara maruz kaldı.
Wang, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Tüm ülkelerin isteklerini yansıtan ve tüm tarafların çıkarlarına saygı gösteren küresel veri güvenliği kurallarını, tüm taraflarca evrensel katılım temelinde ulaşılmalıdır. Bazı ülkeler agresif bir şekilde tek taraflılık peşinde koşuyor ve güvenlik bahanesiyle diğer ülkelerin önde gelen şirketlerinde küresel avlar yürütüyor. Güvenliği, rekabet üstünlüğü olan diğer ülkelerin girişimlerini avlamak için bahane olarak kullanıyor. Bu tür bariz zorbalık eylemlerine karşı çıkılmalı ve reddedilmelidir.”
Ağustos başında Trump, ABD’li bir alıcıya satılmazsa TikTok’un ABD’de yasaklanacağını söyledi. Bu tür eylemlerin nedeni, uygulamanın Çin hükümeti için bir casusluk aracı olarak kullanıldığı suçlamasıydı.
TikTok için Microsoft ve Wal-Mart Stores’tan ortak bir potansiyel teklif geldi ve ayrıca Oracle ile bir anlaşma yapılacak gibi görünüyordu. Fakat Çin, yeni yasalar oluşturarak bu süreçlere el attı. Bu girişimler, artık TikTok’a teknolojisini yabancı bir firmaya satma lisansı verilmediği takdirde satış yapılamayacağı anlamına geliyor.