DDR5 teknolojisi ile üretilen bellek modülleri, bir önceki nesil DDR4’ten iki kat daha hızlı olacak.
JEDAC isimli hafıza standartlarını belirleyen şirketin yaptığı açıklamaya göre; yeni DDR5 belleklerinin özellikleri geliştirilmeye başlandı ve geliştirilmesi önümüzdeki sene tamamlanacak. DDR5, bilgisayarlar ve sunucularda kullanılan DDR4’ün yerine geçecek.
DDR5 ile DDR4’ü kıyaslarsak; DDR4’ten iki kat daha hızlı olacak yeni bellek modülleri, daha verimli güç tüketimi yapacak. Yoğunluk olarak da DDR5, DDR4’ten iki kat daha yoğun bir teknolojiye sahip olacak. Çift sıralı bellek modüllerini kıyasladığımızda aynı boyutlarda DDR5, DDR4’ten iki kat daha fazla kapasite sunacak.
Analistler, DDR5’in geliştirilmesini beklemiyorlardı. DDR4’ün DDR bellekleri serisinin son üyesi olacağı düşünüldü. Ama geçtiğimiz yıllarda bilgisayar ve sunucu tasarımlarında çok fazla değişiklik olmaması, DDR5 gelişini bekleyenlerin sayısını arttırdı. Bir pazar talebi oluşturdu.
DDR5’in ne zaman satışa sunulacağı belli olmasa da DDR4 gibi DDR5 de sunucular, yüksek donanımlı dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara öncelikle gelecektir. DDR5’in düşük güç kullanımı sebebiyle mobil cihazlarda da kullanılması olası bir durum. Samsung, son amiral gemisi Galaxy S8 için LPDDR4x teknolojisini kullandı.
Çip ve anakart üreticileri de DDR5 desteği veren ürünler üretecek. Elbette tüm yeni ürünlerin DDR% desteği vermesi bir yıldan daha uzun bir süre gerektirecektir. Teknoloji şirketleri DDR5’e rakip olacak ürünler de geliştiriyor. Intel, önümüzdeki sene DDR bellekleri yerine gelebilecek Optane bellekleri üretiyor. Optane, DDR belleklerin aksine güç kesildiğinde dahi üzerindeki bilgileri koruyabilme özelliğine sahip.
Ayrıca SAP HANA gibi bellekler üzerinde çalışan veritabanı uygulamaları DDR5 kullanabilir. Dell ve HP gibi şirketler, hafıza kapasitelerini iki katına çıkararak bu tür uygulamalara güç sağlamak ve pazarda lider olmak istiyor.