Dell VR içeriğini buluta taşımayı hedefliyor

Dell VR içeriği üretmek için kullanılacak ince istemcilerde, grafik işlemeyi bulut sunucularına bırakacak.

Sanal gerçeklik aygıtları için içerik geliştirirken üst sınıf bir GPU’ya ihtiyaç olmadığını ispatlamak isteyen Dell, VR içerik üretimini daha fazla mobilite ve güvenlik amacıyla buluta taşımayı hedefliyor.

Bu hedef doğrultusunda planlanan yeni ürünler arasında; uzak sunucularda barınan uygulamaları çalıştıracak ince istemciler de yer alıyor. VR içerik üretimi için gereken GPU gücü, sanal masaüstü aracılığıyla sunucular tarafından sağlanacak.

Sanal gerçekliğin ilginç bir pazar olduğunu ve Dell’in geleceğe yönelik ürünler geliştirdiğini belirten Dell Bulut Bilişim Yönetici Direktörü Jeff McNaught, “Bu ürünlerin bazıları çalışmaları başlatmak için temel taşı işlevi görecek.” dedi.

Latitude E7270 Wyse adlı yeni mobil ince istemcisini tanıtan Dell, bu cihazda bir Intel Skylake işlemci ve istemciye ait görsel unsurları çalıştırmak için entegre GPU kullanıyor. Mayıs ayında ise Nvidia ekran kartı takılabilen 2U raf sunucusu Precision Appliance for Wyse yayınlanmıştı.

Daha çok verinin buluta taşınmasıyla birlikte bu yoğun veriyi işlemek de sunuculara kalıyor. İnce istemciler günümüzde mühendislik uygulamaları ve animasyonlar yaratmak için kullanılıyor. WebVR gibi yeni gelişen protokoller sayesinde, VR içeriği doğrudan internet üzerinden sunmak da mümkün oluyor.

Dell’in Wyse ürünleri Microsoft, Citrix, VMware ve Teradici’nin sanallaştırma teknolojilerini destekliyor. Zaten 67 milyar dolarlık EMC alımıyla VMWare doğrudan bir Dell şirketi haline gelmiş bulunuyor.

Merkezi sunucular yoluyla ince istemcilerde VR içeriği üretmenin avantajlarına değinen McNaught, “Veri, sunucularda güvenle saklanıyor. Birden fazla ince istemci sunuculardaki dosyalara erişebiliyor ve içerik üretiminde ortak çalışmak mümkün oluyor.”

Dell hem mobil hem de masaüstü ince istemcilerini Windows, Linux ve ThinOS ile birlikte satıyor. Ofislerde, havalimanlarında, hastanelerde, sınıflarda, perakende mağazalarda ve diğer konumlarda kullanılan ince istemcilerde aynı zamanda yerel ve bulut bazlı güvenlik özellikleri de öne çıkıyor.

Wyse Technology şirketini 2012 yılında yaklaşık 600 milyon dolara satın alarak ince istemci işine giren Dell, bu ürünlerle portföyünü güçlendirerek düşen PC satışlarında yeni kapılar açmayı hedefliyor. İnce istemci pazarının en büyük oyuncusu olarak faaliyetine devam eden Wyse, rakip ürünler ve protokollerle fırsat kollayan HP gibi şirketlerle aynı sahada oynuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu