Accenture’ın global olarak yayınladığı “Geleceğin İletişim Hizmeti Sağlayıcıları” raporu, operatörlerin dijital dünyada mevcut değer zincirleri ve iş modellerinin değişeceğini belirtiyor.
Raporla ilgili olarak Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş; “İletişim hizmeti sağlayıcılarının durumu incelendiğinde, hem şimdiki performanslarının hem de gelecekteki konumlandırmalarının diğer sektörlere göre daha geri kalmış olduklarını söyleyebiliriz. Son 10 yılda sektör, S&P 500 endeksine göre beklenenden daha düşük bir performans sergiledi. Şu an bir dönüm noktasında olan sektör, büyük ölçüde yakınsama olgusu ve değişen dijital dünya sayesinde diğer sektörlerdeki şirketler gibi yeni rekabetçi sorun ve fırsatlar ile karşı karşıya. Uzun yıllar iletişim hizmeti sağlayıcıları kendi sektörleri içindeki şebeke ve servis yakınsaması üzerinde çalıştı. Ancak rapor gösteriyor ki; dijital dünyadaki değişimler şirketlerin çok daha kapsamlı düşünmelerine yol açacak ve iletişim hizmeti sağlayıcıları gelecekte rakipleriyle iş birliği yaparak sınırların ötesinde küresel pazarın oyuncuları olacaklar” diye belirtti.
Değişimin yeni dalgasının daha kapsamlı olduğunun belirtildiği raporda, iş alanlarının birbiriyle çakıştığı ve iç içe girdiği, gelir ve maliyet sistemlerinin yeniden tanımlandığı ve oyuncuların hem rakip hem de ortak olarak geleneksel endüstri ve teknoloji sınırlarının içerisinde konumlandırıldığı bir pazar dinamiğinden söz ediliyor.
Geleceğin İletişim Hizmeti Sağlayıcıları raporu, özellikle sektördeki dramatik değişikliklere neden olacak ve sektörü yeniden tanımlayacak başlıca eğilimleri inceliyor. Yedi ana başlıkta toplanan bu trendler şöyle:
1.Kusursuz Fırtına – Gelir ve Maliyet Sistemleri Ters Yönlü Baskılanacak: Mevcut servislerden elde edilen gelirlerin düşüşü nasıl en aza indirilebilir ve geri dönüşler arttırılır? 2016 yılına kadar Mobil ses ARPU’sunun (abone başına aylık gelir) her bölgede düşüş göstermesi bekleniyor; 2012 yılından itibaren gerçekleşen toplam düşüşün ise yüzde 13 ila yüzde 36 oranında değişmesi öngörülüyor.
2- %100 Data – Farklılaşma İçin Büyük Tehdit Olacak: Müşteriler her zaman daha kaliteli hizmet ve daha hızlı erişim beklemekte; ancak yapılan yatırımın geri dönüşünün kabul edilmesi zorlu bir süreç. Tahmin edilen getiri baz alınarak yapılması gereken altyapı yatırımları ne seviyede olmalıdır?
3- Rekabetin Yeni Yüzü – Süper Platformların Yükselişi: İletişim hizmet sağlayıcıları ölçek verimliliğinden faydalanarak ve yeni fırsatları takip ederek nasıl süper-platformlar ile ortaklık kurabilir veya gerektiğinde rekabet edebilirler?
4- Dijital Müşteri Temasına Yaklaşım – Her Zaman Çevrimiçi: Dijital müşterinin tercih ettiği sağlayıcı olmak için müşterilerle etkili bir şekilde iletişimde misiniz? İletişim hizmeti sağlayıcıları için yarının fırsatları, şüphesiz yeni dijital müşterilerde saklı.
5- Ana Faaliyetlerin dışında – Değer Yakalamak İçin Önemli: Sunmanız gereken doğru hizmet portföyü ve bunu başarmanızı sağlayacak iş modeli nedir – kur, satın al veya ortaklık yap? İletişim Hizmeti Sağlayıcıları yeni hizmetlerde başarılı olmak için ekosistemdeki rollerini bulmalı ve inovasyonu yukarı çekmeliler.
6- Devlet Stratejileri – Yeni Fırsat ve Taleplerle Piyasayı Canlandıracak: Mevcut regülasyon ve hükümet politikalarının, gelecekteki iş modelleri için tehditleri ve oluşturduğu fırsatlar nelerdir?
7- Konsolidasyon ve Küreselleşme – Gelecek Mevcut Erişim Alanı Dışında Olabilir: 2016 sonuna kadar en hızlı büyüyen pazarlardan piyasaya yaklaşık 1 milyar yeni mobil bağlantı gerçekleşmesiyle birlikte bu pazarlar dünyadaki toplam mobil bağlantıların %56’sına ulaşmış olacaklar.