CSC Türkiye’nin gerçekleştirdiği dijitalleşme araştırmasına göre, şirket yöneticileri yüzde 55’i aşkın oranda, çalışanların beceri ve yeterliliklerinin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyor. CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen’in verdiği bilgilere göre, inovatif konuların hayata geçirilebilmesi için çalışanlara gerekli hareket alanının bırakılması gerekiyor.
Yeni nesil BT servis ve çözümlerinde dünyada lider konumda bulunan CSC’nin Türkiye’de gerçekleştirdiği araştırmaya göre, dijital dönüşüm projeleri çalışan yeteneklerinin geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Konu ile ilgili bilgi veren CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, araştırmaya farklı sektörlerde görev yapan, kurumlarının BT ve yazılım satın almalarında direkt ya da dolaylı rol alan 100’e yakın yöneticinin katıldığını söyledi.
Araştırmaya göre dijitalleşme yolunda çalışanların karşılaştığı en büyük güçlüğün ‘uygun becerilerin gelişimi ve çalışanların yeterliliği’ olduğunu söyleyen Esen, “Yöneticiler yüzde 55,6 oranında çalışanların beceri ve yeterliliklerinin geliştirilmesi gerektiği görüşünde birleşiyor. Yöneticiler, yeni teknolojilerden tam olarak yararlanabilmek için gereken becerilerin gelişimindeki kısıtlamaların ise yüzde 46 ile ikinci sırada bulunduğunu ifade ediyor. İş ortaklarının inovasyonlarını kullanırken yeni iş yapılarında oluşan boşluklar da aynı orana sahip önemli bir güçlük olarak öne çıkıyor” dedi.
İnovatif konuları hayata geçirmede yeterince özgür olmamanın ve riskleri okuyabilme becerisinden yoksunluğun da diğer güçlükler olarak sıralandığını ifade eden Alev Alp Esen şunları söyledi: “Dijitalleşmeyi gündemine almış şirketlerde, inovatif konuların hayata geçirilebilmesi için çalışanlara gerekli hareket alanının bırakılması gerekiyor. Aynı şekilde, riskleri okuyabilme becerisini kazandıracak eğitimler de önem taşıyor. Aksi durumda, yenilikçi yaklaşımdan uzak, gereksiz risk alan çalışan profili ile dijital dönüşümü tamamlamak zor olacaktır.”
CSC Türkiye’nin araştırmasına göre, dijitalleşme yolunda şirketlerin çalışan gelişimi için yatırım yapması gereken en önemli alan yüzde 35 ile BT becerileri. Onu yüzde 23 ile profesyonel beceriler, yüzde 18 ile veri analizi becerileri ve yüzde 11 ile iletişim ve işbirliği becerileri takip ediyor. Araştırmaya katılan yöneticilere göre en az yatırım yapılması gereken alanlar yüzde 8 ile metodolojik beceriler ve yüzde 5 ile liderlik becerileri olarak dikkat çekiyor.