“Etkiler ve Analizler: Uygulamada Döngüsel BT Yönetimi” başlıklı rapor, BT ile bağlantılı sürdürülebilirlik sorunlarının azaltılmasına yardımcı olabilecek döngüsel bir ekonomiyi savunuyor.
Doğrusal bir ekonomide, bakir doğal kaynakları alıp onlardan ürünler yapıyoruz ve bunları kullandıktan kısa bir süre sonra atıyoruz. Günümüzün doğrusal tüketimi, önemli miktarda karbondioksit emisyonuna neden oluyor. Doğal kaynaklar hızla tükeniyor ve büyük miktarlarda tehlikeli e-atık yığınları artıyor. Her yıl 50 milyon metrik tondan fazlası atılıyor ve bunun yalnızca yüzde 20’si sorumluluk çerçevesinde yapılıyor.
Örneğin, bir dizüstü bilgisayarın ömrünü dört yıldan altı yıla uzatan kuruluşların, sera gazı emisyonlarını yılda %29 oranında azaltması mümkün. Ayrıca dizüstü bilgisayarları değiştirmek yerine yükseltildiğinde emisyonlar daha düşük seviyede oluyor. Üstelik kısa döngülerde, yeni BT ekipmanı satın almak genellikle ürün ömrünü uzatmaktan daha pahalıya mal oluyor.
Rapor BT uzmanlarına 33 gösterge sunuyor:
- Doğal kaynakları korumak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için yapılabileceğiniz en önemli şey BT ürünlerini daha uzun süre kullanmak
- Ürünleri mümkün olduğunca sık % 20-80 oranında şarjlı tutun ve sıcak yerlerde bırakmaktan kaçının
- Kuruluştaki geri toplama programları gibi döngüsel uygulamaları hayata geçirin
- Tehlikeli e-atıkların yasadışı bir şekilde ihraç edilmediğinden emin olun. Kuruluşlar, kullanım ömrü dolmuş ürünleri güvenli bir şekilde işleyen profesyonel bir atık yönetim firması ile işbirliği yapabilir
- BT ürünleri satın alırken döngüsel düşünün, döngüsel ölçütler kullanın
- BT ürünlerini yeniden satarak onlara ikinci bir şans verin
- Döngüselliğin bir takım çabası olduğunu ve hiç kimsenin bunu tek başına yapamayacağının bilincinde olun. Hem iç hem de dış işbirliği kilit öneme sahiptir.
- En küçük katkılar bile değerlidir. Kuruluşlar bu adımı attığı sürece ilk adımın ne olduğu önemli değildir.