Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) temel gündem maddesi yapay zekaydı. Buna göre, yapay zekanın topluma gerçek anlamda katkı sağlaması ve risklerin azaltılabilmesi adına GAIA isimli bir sözleşme açıklandı. Küresel Yapay Zeka Karar Ortaklığı olarak dilimize çevirebileceğimiz bu anlaşmaya 100’ün üzerinde büyük şirket, birçok hükumet, uluslar arası organizasyon ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar imza attı. Bu büyük birlikteliğin hedefi şeffaf ve güvenilir yapay zeka gelişimine önayak olmak.
Sorumluluk insanın elinde
“Yapay zeka insanlığın geleceği için çok önemli bir rol üstlenebilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için yapay zekanın belirli bir sorumluluk çerçevesi içerisinde geliştirilmesi gerekiyor. GAIA olarak insan merkezli bir anlayışla yapay zekanın gelişiminde şeffaf bir ortam sağlayacak ve yeri geldiğinde kritik kararları oylama ile alacağız.” diyor WEF başkanı Klaus Schwab.
IBM ve Patrick J McGovern Vakfı tarafından da desteklenen oluşumda gerçek zamanlı öğrenme ile birlikte özellikle etik konularda yapay zekanın eğitilmesinin küresel bir mesele olduğu fikrinin altı çiziliyor. Patrick J McGovern Vakfı başkanı Vilas Dhar ise “Milyarlarca insanı ve gelecek kuşakları etkileyen bir yapay zekadan bahsediyorsak bütünlük içerisinde hareket edilmesinin bir zorunluluk olduğu gerçeğini unutmamız gerekiyor.” diyor.