Teknolojinin sınırlarını zorlayan araştırmacılar, taşınabilir bir 3D yazıcıyı hayal edilemeyecek kadar küçük boyutta geliştirdiler. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Texas Üniversitesi’nden bilim insanları, bir çip tabanlı 3D yazıcıyı gerçeğe dönüştürerek, kullanıcıların hızlı bir şekilde özelleştirilmiş nesneler oluşturmasını sağlayacak bir adım attılar.
Bu devrimsel cihaz, tek bir milimetre ölçeğindeki bir fototip çipi kullanıyor ve ışığı reçineye yönlendirerek katı bir şekil oluşturuyor. Hareketli parça içermeyen bu prototip, optik antenler dizisi aracılığıyla ışığı yönlendiriyor ve saniyeler içinde tamamen formunu alıyor.
MIT Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Kariyer Geliştirme Profesörü Jelena Notaros’un liderliğindeki araştırma ekibi, bu yenilikçi cihazın potansiyelini vurguluyor. Notaros, “Bu sistem bir 3D yazıcının ne olduğunu tamamen yeniden düşünüyor. Artık bir laboratuvarda bir bankta oturan büyük bir kutu değil, elde taşınabilir bir şey. Bu fikirden çıkabilecek yeni uygulamaları ve 3D yazıcının nasıl değişebileceğini düşünmek heyecan verici.” diyor.
Çip tabanlı baskı süreci, silikon fotonik ve foto kimyanın birleşimiyle gerçekleşiyor. Optik antenlerin yardımıyla ışığın yönlendirilmesi sağlanırken Texas Üniversitesi’nden bir grup, özel reçinelerin görünür ışıkla hızlı bir şekilde katılaşabileceğini gösterdi. Bu, çip tabanlı 3D yazıcı fikrini gerçeğe dönüştürmek için gereken son parçaydı. Araştırma ekibi, şimdi bu prototipten yola çıkarak, bir çipin bir reçine kuyusunda görünür ışığın hologramını yayarak bir nesneyi tek adımda katılaştırabileceği bir sistem geliştirmeyi hedefliyor.
Bu inovasyon, tıbbi cihazlar için özelleştirilmiş parçalar üreten sağlık profesyonellerinden, saha mühendislerine kadar birçok uygulamada devrim yaratabilir. Teknoloji dünyasında heyecan verici bir ilerleme olarak kabul edilen bu gelişme, gelecekte daha birçok benzer teknolojik yeniliği beraberinde getirebilir.
Bir Yorum