İnternete erişimde farklı gelir grupları arasındaki uçurum direnirken cinsiyet eşitsizliği de büyüyor.
Dünyanın yarısı şu anda Pokemon kovalıyor gibi görünse de, kalan diğer yarısında internet bile yok. Yaklaşık 3.9 milyar insanın, yani dünya nüfusunun yüzde 53’ünün bu yılın sonuna kadar yine internetsiz kalacağı tahmini yapılıyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU)paylaştığı bilgilere göre Avrupa’da en bağlı bölgede bile insanların yüzde 20.9 çevrimiçi değil. En az bağlı olan Afrika’da ise bu oran yüzde 74.9.
Gelişmiş ülkelerde her beş kişiden dördü internet kullanırken, gelişen ülkelerde bu oran yüzde 40 seviyelerinde. ITU’nun ‘en az gelişmiş ülkeler’ dediği Haiti, Yemen, Myanmar ve Etiyopya gibi yerlerde ise insanların yalnızca yüzde 15.2’si internet kullanıyor.
Birleşmiş Milletlerin yayın organı olan bir ajansın yıllık istatistik raporunda, “İnternet erişimi söz konusu olduğunda, zengin ve yoksul ülkeler arasında büyük bir uçurum var. Ve erkek ve kadınlar arasındaki makas da giderek açılıyor.” İnternet kullanıcı penetrasyonu arasında dünya çapındaki fark kadınlar ve erkekler için yüzde 11 iken 2013’te bu rakam yüzde 12.2’ye yükseldi. Gelişmiş ülkelerde kadın ve erkeklerin internet erişimi arasındaki oran 5.8’den 2.8’e gerilese de daha yoksul yerlerde bu rakam büyüdü. Ayrıca Google ve Facebook gibi şirketlerin girişimleri de tüm bu insanları internete bağlı yapmanın uzun zaman alabileceğini gösteriyor. Maliyet bazı ülkelerde çevrimiçi olmayı daha da zorlaştırıyor. Giriş seviyesi internet erişimi 2011’den beri gelişmekte olan bir çok ülkede bütçeye uygun. Ancak yoksul ülkelerin çoğunda hala çok pahalı.