Gartner, COVID-19 kısıtlamalarının 2021’de uzaktan geliştirmede bir artışa neden olmaya devam edeceğini ve bunun da düşük kod kullanım oranını artıracağını söylüyor.
Gartner’a göre dijital iş ivmesi, uygulama teslim hızını ve değer elde etme süresini önemli ölçüde artırmaları için BT liderlerine baskı yapıyor. Dijital dönüşümü destekleyen özel yazılım çözümlerine yönelik artan talep de BT dışındaki geliştiricilerin ortaya çıkmasına neden oluyor ve bu da düşük koddaki artışı etkiliyor. Gartner ise tüm yeni düşük kod müşterilerinin yarısının 2025 yılı sonuna kadar BT organizasyonu dışından geleceğini tahmin ediyor. Araştırma şirketi, 2022’ye kadar düşük kod geliştirme teknolojisi pazarının en büyük bileşeni olarak kalacağını ve 2020’ye göre yaklaşık yüzde 30 artarak 2021’de 5,8 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.
Raporu değerlendiren Gartner araştırma başkan yardımcısı Fabrizio Biscotti, “COVID-19 salgınının ekonomik sonuçları düşük kodlu değer önermesini doğruladı. Düşük kodlu uygulama geliştirme yeni olmasa da dijital kesintilerin, hiperotomasyonun ve bir araya getirilebilir işin yükselişinin bir araya gelmesi, araçların akışına ve artan talebe yol açtı. Bu nedenle dijital formlar ve iş akışı otomasyonu gibi uzaktan çalışma işlevini destekleyen düşük kod yetenekleri daha esnek fiyatlandırma ile sunulacak.” diyor.
SaaS ve hiperotomasyon düşük kodların benimsenmesini sağlayacak
Hizmet olarak yazılım (SaaS) satıcılarının tümü şu anda düşük kod geliştirme teknolojilerini içeren yetenekler sağlıyor. SaaS popülaritesi arttıkça ve bu satıcıların platformları giderek daha fazla benimsendikçe düşük kod pazarı, LCAP’lerde (düşük kodlu uygulama platformları) ve süreç otomasyon araçlarında orantılı bir büyüme görecek.
Ek olarak iş teknolojisi uzmanları, iş uygulamaları ve iş akışlarında daha fazla otomasyon sağlamak için kendi fikirlerini oluşturmak ve uygulamak isteyecek. İşletme odaklı hiperotomasyonun ihtiyaçları, 2022’ye kadar düşük kodun benimsenmesi için en önemli üç faktörden biri olacak.
Düşük kodlu araçların çoğalmasının öngörülebilir gelecekte de devam edeceğini söyleyen Biscotti, “Küresel olarak, çoğu büyük kuruluş 2021 yılı sonuna kadar bir şekilde birden çok düşük kodlu aracı benimsemiş olacak. Uzun vadede ise şirketler uygulama yeniliği ve entegrasyonunu destekleyen düşük kodlu teknolojilere yönelecekler.” diyor.