Geçtiğimiz günlerde nüfus cüzdanları yerine geçecek çipli kimlik kartları projesinde sona gelindiği açıklandı. Önümüzdeki üç yıl içerisinde bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına dağıtılması planlanan çipli kimlik kartları ile e-Devlet hizmetlerine internetin bulunduğu her yerden erişilebilecek. Ayrıca, kimlik beyanı gerektiren otel, banka, okul gibi kurumlarda kolaylık sağlayacak, emniyet, noterler gibi kamu işlemlerinde bürokrasiyi ortadan kaldıracak. Sahte ya da çalıntı kimlikle GSM hattı çıkarma riski sona erecek. Seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Biyometrik veri kaydı özelliği, sahtecilik ve dolandırıcılık nedeniyle oluşabilen mağduriyetlerin önüne geçecek.
50 milyon kişi için usulsüzlük devri e-İmza ile kapanıyor
Bununla birlikte yeni çipli kimlik sistemi ile vatandaşlar kimliklerine elektronik imzalarını yükleyebilecek ve imza gerektiren işlemlerde kullanabilecek. Türkiye’de e-Dönüşüm alanındaki çalışmaları ile lider konumda olan FIT Solutions’ın CEO’su Koray Gültekin Bahar konuyla ilgili açıklamasında, “e-İmza uygulaması bugün yalnızca kamu ve özel sektör tarafından kullanılıyor. Veriyi imzalayan kişinin kimliğinin doğrulanmasını ve veri bütünlüğünün yasal olarak geçerli olmasını sağladığından iş dünyası için yüzde 100 güvenli olarak kabul ediliyor. Bugün ülke çapında kullanımı 2 milyonu geçen e-İmza uygulamasının sağladığı kolaylıklardan, artık bireyler de faydalanabilecek. Öngörümüz, nihai olarak 50 milyona yakın kişinin e-İmza uygulamasını kullanacağı yönünde. Böylece hem yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlükler asgariye inecek hem de e-Dönüşüm alanında ülkemiz büyük bir adım da atmış olacak” dedi.
Yılda 6 bin ağacın kesilmesi engellenecek
Yeni kimlik kartlarındaki elektronik imza özelliği sayesinde, elektronik ortamdaki iş ve işlemlerin farklı bir cihaza gerek duymaksızın yapılabileceğini aktaran Bahar ayrıca, “Yeni kimlik kartlarını alan vatandaşlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş firmalar aracılığıyla e-İmza özelliğini aktive edebilecek. Bu şekilde, örneğin bankacılık veya noter işlemleri gibi aynı anda onlarca farklı belgeye imza atılması gereken durumlarda, elektronik ortamda tek seferde imza atmak mümkün olacak. Bu şekilde, ciddi anlamda kağıt tasarrufu da yapılacak. 50 milyon kişiden her birinin ayda bir A4 tasarrufu yaptırdığını düşünürsek, 100 bin kağıt bir ağaç ettiğine göre, yılda 6.000 ağacın kesilmesi engellenmiş olacak” dedi.