Türkiye’de TÜBİTAK haricinde dört e-imza dağıtım şirketi bulunuyor. BTK tarafından yetkilendirilen ve denetlenen bu şirketler, e-imza olarak tanımlanan güvenlik anahtarlarını EAL 4+ olarak adlandırılan ve USB’ye benzeyen bir cihaz içinde sunuyorlar. Evaluation Assurance Level (Değerlendirme Güvencesi Düzeyi) kelimelerinin kısaltması olan EAL, uluslararası olarak tanınan bir sertifikasyon standardı olarak dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor.
Can Orhun, e-imza teknolojisi tarafında da önemli gelişmeler olduğunu anlatıyor. Bu önemli gelişmelerden biri BTK’nın, 1 Ocak 2015 tarihinde yayınladığı tebliğ ile daha önce 1024 bit olan e-imza anahtar uzunluğunu 2048 bite çıkarılması oldu. “2015 itibariyle eski sistemde olan tüm e-imzalar iptal edildi. Bu imzaların iptaliyle ilgili sorumluluk da e-imza sağlayıcılarına verildi” diyen Orhun, kendilerinde bu kapsama giren 65 bin imza olduğunu ve bu sürece 1,5 yıllık çalışma ile hazırlık yaptıklarını söylüyor.
Orhun’un verdiği bilgilere E-Güven, e-imzaların online ortamda kolay bir şekilde yenilenebilmesi için özel bir yazılım geliştirdi. Orhun, tebliğ için özel geliştirdikleri bu yazılımı artık bütün e-imza yenilemelerinde kullandıklarını belirtiyor.
Bir, iki veya üç yıllık süreler için alınabilen e-imza anahtarlarında fiyat yıllık olunca 100TL, üç yıllık olunca da 260TL düzeylerinde.
62