Online takip sistemi desteği ile gelen yeni bir yapay zeka aracı Şili Ulusal Elektrik Sistemi’ni (SEN) kontrol edecek. İki yılda geliştirilen proje dinamik siber güvenlik önlemleri de alacak. 2017 yılında kurulan SEN ülkenin kuzey, merkez ve güney sistemlerini bir araya getirerek 3 bin 100 kilometrelik bir alana yayılıyordu. Genellikle uzun hatlar ve zayıf bağlantılar nedeniyle Şili’de ciddi bir elektrik dağıtım sorunu yaşanıyor.
Sürdürülebilir enerjinin adımları
Eski ve yeni tekniklerin iç içe geçtiği ve aslında karmaşık bir yapıya sahip olan SEN’de stabilite sorunu büyük dert oluyor. Rüzgar ve güneş gibi alternatif enerji kaynaklarının da kullanıldığı SEN’de gelişmiş bir takip ve izleme sistemi hayati bir öneme sahip. Sorunların nerede yaşandığını ya da yaşanmasının muhtemel olduğunu haber veren yeni yapay zeka sistemi gelecekte de enerjisini daha çok sürdürülebilir kaynaklardan elde etmeyi politika haline getiren Şili’nin çok işine yarayacak. Sürdürülebilir enerji şu an için Şili’nin toplan enerjisinin yüzde 20’sine tekabül ederken bu sayının 2035’te yüzde 60, 2050’de ise yüzde 70’e varması bekleniyor.
Şili Üniversitesi tarafından geliştirilen yapay zekanın yaratıcılarından Profesör Claudia Rahmann, “Eski bir elektrik üretim ve dağıtım sistemine sahibiz. Dolayısı ile çok sorun yaşıyoruz. Geliştirdiğimiz yapay zeka destekli sistem sayesinde hem sorunları tespit edebilecek hem de yeni yeni uygulamaya alacağımız sürdürülebilir enerji kaynaklarında en büyük sorun olan stabilite konusunu çözmüş olacağız. Yani bir bakıma eski ve sorunlu sistem gelecek için bize yapay zekayı armağan etti.” diyor.