Veriye erişilebilirliğin kritik önem taşıdığı bir dönemdeyiz. En kolay anlatımı ile telefonlar sadece konuşmak için değil, internette alışveriş yapmak, bankacılık hizmetleri, sosyalleşmek gibi birçok nedenle kullanılıyor. Bu durumu iş dünyasına uyarladığımızda; uygulamaların ve verilerin olduğu veri merkezlerinin tamamının korunması ve erişilebilir olması kaçınılmaz oluyor.
Veeam’in 25 ülkede bin 140 kıdemli IT yöneticisinin katılımı ile hazırladığı 2016 Erişilebilirlik Raporu, şirketlerin yatırım stratejisi ve psikolojisi hakkında kapsamlı ipuçları sunuyor. Rapor; CIO’ların yüzde 84’ünün “Biz dönüşüm gerektiğini biliyoruz. Fakat bizim yaptığımız yatırım ve gitmemiz gereken yer arasında büyük bir uçurum var. Bunu kapatabilmek için sürekli yatırım yapmamız gerekiyor.” dediğini gösteriyor. Tüm bu araştırma sonuçlarına bakıldığında veri merkezinin sadece olağan üstü durumlarda kullanılan bir yapı olmaktan çıktığını, süreklilik – iş devamlılığı tarafına doğru bir misyon üstlendiğini belirten Veeam Türkiye Ülke Müdürü Ozan İnan dijital trasformasyonda, piyasa yapıcı firmaların CAMMS stratejisini – Cloud (bulut), Analitics (analitik), Mobile (Mobil), Social (sosyal ağlar) ve Security (güvenlik)- benimseyeceğinin altını çiziyor.
Bundan sonraki adım IOT ve M2M olacak
4,5G’nin Türkiye için yeni bir dönemin de başlangıcı olduğunu ifade eden İnan, “Bundan sonraki adım IOT veya M2M; yani iletişimi insansız ortama taşımak olacak. Yani başta her sektörden büyük şirketler olmak üzere bütün hayatımızı kapsayan birçok alanda, insanların programladığı sistemlerin çalıştığı bir dönem başlıyor. Burada önemli olan ‘kusursuz’ iletişim sağlayabilmek. Dolayısıyla, her adımın daha da hassas olacağı bu dönemde, veriye erişim ve hız olmazsa olmaz bir kriter olacak. Bizim de en iddialı olduğumuz yer 4.5G ile masaya geliyor. İşte tam bu noktada Veeam olarak şirketlerin ihtiyacı olan teknolojik desteği vererek, veriye erişimi kesintisiz ve hızlı hale getiriyoruz” dedi.