Ama kurumsal şirketler bu kadar başarılı şirketlerle beraber süreklilik de arıyor. Çünkü işler sürekli. IT’de trendler devam ediyor. Bu sürekliliği sağlamanız lazım. Bizim ekibimiz, çalışanlarımız da hepsi IT kökenli olduğu için yeni trend teknolojilerde çalışmak, iş yapmak istiyorlar. Kendilerini böyle değerli hissediyorlar. Bizim bu tip işlere kendimizi kapatmamız halinde, içerde kendi dinamizmimizi yitiririz. “Niş bir iştir. Yapmıyoruz” demek doğru değil. Bu çeşitliliği yönetmek zorundayız.
Fikirleri kuluçkaya yatırmaya başladı
“Biz yaklaşık 1,5 yıldır teknoloji tarlasına tohum atıyoruz” diyen Reha Çetin, şimdilik Garage adını verdikleri bir yapılanma ile yaratıcı fikirleri olan çalışanları ile dışardan fikir sahibi kişileri bir araya getiriyor. Çetin, “Mevcut sistemden yeni fikir çok zor çıkıyor. Dolayısıyla dışardan yeni fikri olanlar kişileri, şirket içinde fikir sahibi olanları bir araya getiriyoruz. Bu, çalışanlarımızı da yüreklendiriyor. Teknoparka taşınmamızdan sonra böyle 10’a yakın firma ile böyle beraber fikir geliştiriyoruz. Buradan mutlaka ticari formda işler çıkacak. Dışardan şirketlerin bizim gibi işe bakış olgunlukları, yapıları, finansal olgunlukları yok. Süreklilikleri yok. Yaratıcı fikirler için gerek duydukları ortamı sağlıyoruz” diyor.
Bu kadar geniş alana hitap edebilen entegratör şirketlere ihtiyaç olduğunu düşüyor musunuz?
Türkiye’de sermaye sahiplerinin IT sektörlerine yatırım yapması lazım. Son 10 yıla baktığımızda entegratörlüğün inşaat gibi yüksek para kazanılan bir alan olmadığını görüyoruz. Ancak IT sektörüne yatırım yapılması gerekiyor, çünkü bugün yapılan bir hatırımın gelecekteki dönüşü yedi sekiz kat olacak. Bu birinci konu.
İkincisi, büyük IT projelerinin yapılması isteniyorsa belli ölçeğin üzerinde, 100 milyon dolar üzerinde cirosu olan entegratörlere ihtiyacı var. Bu hem teknolojinin gelişmesi hem de katma değer yaratılabilmesi açısından önemli.
IT, İngilizce açılımı ile Information Technology, yani Bilgi Teknolojisi anlamına geliyor. Ama Türkiye’de genellikle Infrastructure Technology, yani Altyapı Teknolojisi olarak algılanıyor. Bizim altyapı teknolojisinden bilgi teknolojisine geçmemiz gerekiyor. Yani ürün almak marifet değil. Bunlardan bilgi üretmek önemli olan. Bunun için, büyük ve güçlü entegratörlere ihtiyaç var.
Bu röportaj IT PRO’nun 187. sayısında yayınlanmıştır.