Sosyal medya devi Facebook, Messenger ya da Instagram gibi uygulamalarının sorunsuz olarak çalışmasından emin olmak yaptığı test sürecininin detaylarını açıkladı.
Facebook, geçtiğimiz günlerde uzun zamandır gizemini koruyan Oregon eyaletinin Prineville şehrindeki veri merkezinde kod testlerinin ne şekilde gerçekleştirildiğine dair detayları açıkladı.
Sosyal medya devi mobil cihaz testlerinde akıllı telefonların ve diğer cihazların test operasyonları esnasında kullanılan Chef yazılımı olarak bilinen özel mobil cihaz test birimindeki donanım altyapısını açık kaynak haline getireceğini belirtiyor. Yapılan detaylı açıklamada Facebook mühendislerinden Antoine Reversat tarafından test laboratuvarının her hafta yapılan binlerce kod değişikliğinin akıllı telefonun bellek, veri ve pil tüketimindeki etkisinin nasıl belirlendiğiyle ilgili bilgiler yer alıyor.
Facebook tarafından yayınlanan blog yazısında farklı işletim sistemlerine, donanımsal ve şebeke özelliklerine sahip yaklaşık 2 bin telefondaki test sürecinin nasıl olduğuna dair detaylar bulunuyor.
Geçtiğimiz yıl Facebook tarafından sunulmaya başlanan ve kod değişikliklerinin takip edilerek CT-Scan hizmetiyle birlikte başlayan çalışmalar yeterince cihazı kapsayacak nitelikler taşımıyordu. Küçük bir mühendis grubu Facebook’un geliştirdiği bu hizmetteki problemlerin çözülmesi için yeni çözümler ortaya koyarak problemleri aşmaya çalıştı. Mühendis grubu tarafından verilen hızlı kararlar neticesinde simülatör yaklaşımını kullanmak yerine mevcut cihazlarda daha doğru ölçümler yapılmasını sağlayacak test kodu değişikliklerinin yapılması üzerine yapılan çalışmalar geliştirmelerin önemli bir kısmını oluşturdu.
Test için kablosuz ağ bağlantısının doğru şekilde çalışması gibi tüm cihazlarda ihtiyaç duyulan özelliklerin doğru şekilde yönetilmesi sürecin doğruluğu bakımından önem arz eden konuların başında geliyor. Bu şartları sağlamak adına pek çok akıllı telefonun bağlanabilmesi için özel olarak geliştirilen “kabin” yapısının öncesinde sırasıyla “kızak”, “kayık” ve “duvar” olarak adlandırılan yapıların denenmesi sonrasında nihai sürece ulaşıldı. Facebook, özel olarak geliştirilen yapının açık kaynak haline getirileceğini belirtmesine karşın bu konudaki takvim ile ilgili herhangi bir detay sunmuyor.
Oluşturulan altyapıda test imkanı sağlayan donanımsal test tasarımının ötesinde hangi yazılım paketlerinin cihazlara kurulumu için sunucu konfigürasyonu oluşturulmasına imkan tanıyan Chef adında bir yazılım aracı bulunuyor. Reversat, Chef yazılım aracının Facebook’un yazılım eksiklerini daha etkin şekilde giderme imkanı sunduğunu belirtiyor. Chef yazılım aracının donanım altyapısı gibi açık kaynak olarak sunulması planlanıyor.
Reversat, mobil cihaz testi için geliştirilen donanım altyapısının ve cihaz kontrolünde kullanılan yazılım aracının açık kaynak haline getirilmesiyle hem Facebook’un edindiği tecrübelerde yararlanabilmenin hem de oluşturulan altyapıya herkes tarafından katkı sağlanabilmesinin mümkün hale geleceğini ifade ediyor.
Facebook’un her birisinde 32 akıllı telefon olmak üzere 60 farklı kabin birimine sahip olduğunu belirten Reversat, toplamda bin 920 akıllı telefonun yer aldığı altyapıda bazı engellerin aşılmasının ardından desteklenen cihaz sayısının iki katına çıkarılacağını dile getiriyor.
Şu anda mobil teknolojiler laboratuvarında kullanılmak üzere geliştirilen CT-Scan hizmetini oluşturan mühendisler tarafından kullanılan yeni platformun Facebook’ta yer alan herhangi bir ekip tarafından kullanılabilecek genel bir platform haline getirilmesi hedefleniyor. Reversat, Facebook olarak bu hedefe ulaşmak için WebDriver ile ortak çalışma yürüttüklerini belirtiyor.