Yapay zeka konusunda Facebook çok büyük yatırımlar yapıyor. Hatta sırf bu amaçla 2013 yılında şirket, FAIR isimli (Facebook Artificial Intelligence Research) Facebook Yapay Zeka Araştırma laboratuvarını kurdu. Projenin başında ise Yann LeCun bulunuyor. 2013 yılında deneysel amaçlarla sınırlı olarak kullanılan yapay zeka günümüzde içerik anlamında Facebook’un kalbini oluşturuyor. Öyle ki LeCun, “Yapay zekayı denklemden çıkarırsanız Facebook’u kapatmış olursunuz.” diyor.
Adeta bir stajyer!
Kısa sürede büyük sıçrama yaşayan yapay zeka konusunda AGI ismi, doğru bir tabir. Artificial General Intelligence yani Genel Amaçlı Yapay Zeka ismi verilen bu kavramda yapay zekanın günlük hayattaki özellikle iş alanında bir insanın yapabileceği işlerin tümünü üstlenmesi hedefleniyor. LeCun bu terimi sevmiyor. “İş alanında genel zeka diye bir şey olduğunu düşünmüyorum. İnsan ya da robot fark etmez bir iş öğrenmek için uzmanların denetiminde staj yapar gibi o işi gerçekleştirmeniz, hatalarınızı öğrenmeniz ve bunları tekrarlamamanız gerekiyor. Yani aslında öğrenme insan için de yapay zeka için de bu şekilde gerçekleşiyor.”
FAIR üzerinde en popüler araçlardan biri PyTorch. Yeni yeteneklerin bu tarz araçları kullanması sağlanarak aslında makine öğrenimi tetiklenmiş oluyor. Projeye dahil olan sayıca çok olan kişilerin bilgi hırsızlığı yapmaları konusunda LeCun hiç endişeli değil. “Buradaki araçlar o kadar karmaşık ve hedefler yüksek ki, bu bilgileri başka bir platform veya kurum üzerinde işe yarar hale getirmeniz imkansıza yakın. Bunu gerçekleştirseniz bile ortaya çıkan sonuç, karşılaştırma imkanı verdiği için bizim işimize bile yarayabilir.”