Amerikan Gizlilik ve Güvenlik Ölçümleme Kuruluşu Ponemon Enstitü, finans ve perakende şirketlerinin siber güvenliklerini inceledi.
Araştırma, gelişmiş siber tehditlerin finans sektöründe 98, perakende sektöründe 197 gün sonra belirlenebildiğini ortaya koydu. Finans şirketlerinin yüzde 83’ü, perakende şirketlerinin ise yüzde 44’ünün her ay 50’nin üzerinde saldırıyla karşı karşıya kaldığı saptandı.
Siber tehditler uzun süre fark edilemiyor
Siber güvenlik kuruluşu Arbor Networks’ün desteğiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, gelişmiş siber tehditler finans sektöründe 98, perakende sektöründe 197 gün boyunca sistemde aktif kalabiliyor. Saldırıları ağlarına girdiği anda belirlemeyi hedeflemelerine rağmen gelişmiş siber tehditleri uzun süre fark edemeyen perakende ve finans sektörü için Ponemon Enstitü Başkanı Dr. Larry Ponemon, “Gelişmiş tehdidi tespit etme süresi çok uzun; saldırganlar içeri giriyor ve yol açtıkları hasar onarılamaz hale gelene kadar kalıyorlar” dedi.
Siber güvenlik bütçelerinin yüzde 40’ı teknolojiye
Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey Amerika ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki (EMEA) 14 ülkeden 844 finans ve 675 perakende şirketinin mercek altına aldığı araştırmada, siber güvenlik bütçelerinin yüzde 40’ının teknolojiye, yüzde 37’sinin personele ve yüzde 20’sinin hizmet alımına ayrıldığı saptandı. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 55’i İnternet sistemlerini çökerten DDoS saldırılarını gelişmiş tehdit olarak gördüğünü belirtirken, ancak yüzde 39’u bu saldırıları kontrol altına alma konusunda etkin olabildiklerini söyledi. Aynı katılımcıların yüzde 71’i gelişmiş tehditlerin önlenebilmesi için en umut verici çözümün ağlar ve trafik hakkında istihbarat sağlayan teknolojiler olduğunu ifade etti.
“Yeni siber güvenlik gerçeği”
Konuyla ilgili olarak Arbor Networks Türkiye Ülke Müdürü Serhat Atlı ise, “Teknoloji çözümleri, kullanılabilirlik, iş akışı ve bunları kullanan kişiler arasında daha iyi bir denge kurmanın zamanı geldi. Çözüm sağlayıcıları olarak, bu yeni siber güvenlik gerçeğine müşterilerimizin uyum sağlamalarına yardımcı olmalıyız” dedi.