Robot hizmetçiler, konuşan alarmlar, alışveriş listesi üreten buzdolapları… Yıllardır kurulan bu hayaller teknoloji alanındaki gelişmeler sayesinde gerçeğe dönüşmüş durumda. Ancak birçok insan için ulaşılamaz pahalılıkta oldukları için hayal olmayı sürdürdüler. Dünyanın en büyük tüketici fuarlarından olan CES’de son iki yıldır sergilenenler, bu teknolojilerin gerçek olmakla kalmayıp, daha ucuz ve ulaşılabilir bir hale geldiğini de ortaya koyuyor. Özellikle bu yılki fuara damgasını vuran Nest entegrasyonlu ürünler ve sesli kontrol sistemleri evleri akıllandırmak için daha fazla beklemeye gerek kalmadığını gösteriyor.
Akıllı termostatlı beyaz eşyalar
2011 yılında tanıttığı ‘Öğrenen Termostat’, nam-ı diğer akıllı termostat ürünüyle dikkat çeken ve geçtiğimiz yıl da Google tarafından 3.2 milyar dolar karşılığında satın alınarak büyük sükse yapan Nest, pazarda hızla yayılıyor. Yaratıcı marka, aslında bu yıl CES’de yeni bir ürününün tanıtımını yapmadı. Ancak ondan daha önemli bir adım atarak, “Works with Nest” (Nest’le Çalışır) iş ortaklığı modelini duyurdu ve bu çerçevede 15 yeni iş ortağının duyurusunu yaptı. Söz konusu program, akıllı ev cihazlarını birbirine bağlamak için Nest’in açık API’sinin kullanılmasına dayanıyor.
Termostatla enerji tasarrufu sağlayacak
Artık lambalardan güvenlik kameralarına, hareket takipçilerinden otomobillere kadar birçok yerde Nest kullanılabilir. Ancak bunlar arasında Nest’in termostatı akıllı beyaz eşyalar arasında temel bir özellik olma yolunda ilerliyor.
Nest’in açıkladığı programa dahil olan markalar arasında LG ve Whirlpool yer alıyor. Her iki markanın da beyaz eşyaları artık akıllı termostatla donatılıyor. Böylelikle akıllı, üst seviye çamaşır makineleri ve kurutucular Nest’in dışarıda modunu aktive ettiğinizde enerji tasarruf etmek üzere kapanıyor. Whirlpool da tüm akıllı ev ürünlerinizi birbirine bağlayabilen merkez olan Wink’e dahil oldu. Markalar, CES’de tanıtımını gerçekleştirdikleri bu ürünlerin ne zaman piyasaya çıkacağı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.
Beyaz eşyanız sözünüzü dinlesin
Son yıllarda Samsung, LG, Whirlpool ve diğer önde gelen üreticiler çamaşır makineleri, kurucular ve buzdolaplarının uzaktan kontrolü için cihazlarına Wi-Fi ve uygulamalar da yerleştirdiler. Bu yıl akıllı beyaz eşyalar sesli kontrollerle birlikte bir adım daha ileri gitti. LG’nin HomeChat mesajlaşma uygulaması komutlarınızı yazmak yerine sesle vermenize imkan sağlıyor. Dacor’un akıllı fırını da pişirme sürecini uzaktan ses kontrollü olarak kontrol etmenize imkan tanıyor. Beyaz eşyanıza ne yapacaklarını söylemek için evde dahi olmanız gerekmiyor. En etkileyici kısmının da bu olduğunu söylemek mümkün. Sesli komutları akıllı telefonunuzda bir uygulamayı açıp konuşarak devreye sokabiliyorsunuz.
Sesle kontrol edilebilme imkanı Nest kullanan cihazlar için de konuşulanlar arasında. Nest termostatlarına, Google’ın sesle kontrol edilebilen akıllı asistanı Google Now entegrasyonunun geleceği geçtiğimiz yılın sonunda konuşulmaya başlamıştı. Nest’in şimdiye kadar açıklamış olduğu böyle bir özellik yok. Ancak bu yöndeki beklenti sürüyor.
Akıllı mangal keyfi
Lynx Grills’in CES’te tanıttığı ses ve uygulama kontrollü SmartGrill ile dış ortam mangal keyfini daha akıllı hale getiriyor. Ancak Dacor ve LG’den gördüğümüz ev tipi fırınların aksine güvenlik sebebiyle mangalı uzaktan açamıyorsunuz. Mangal size ne ve nasıl pişirdiğinizi soruyor ardından pişirme sürecine başlıyor. Böylelikle misafirleriniz asla sizin bir uzman olmadığınızı anlamıyor. Kömür kullanmamasına rağmen SmartGrill’in çok lezzetli sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz. Lynx aynı zamanda bol miktarda gerçek dünya ipuçlarını ve önerilerini bir araya getiren bir mangal topluluğuna da bağlanabiliyor.
İki yılda kendini amorti ediyor
Akıllı cihazlar halen çoğumuz için oldukça pahalı. Dacor’un Android tabanlı fırınlarından bir tanesi 12 bin dolar ve Lynx’in SmartGrill’i 6 bin dolardan başlıyor. Diğer yandan akıllı evler termostatlar, lambalar ve hayatınızı daha akıllı hale getiren, geleceğin evlerini şimdiden parmaklarınızın ucuna taşıyan diğer cihazlarla daha erişilebilir hale geliyor. Üstelik tamamı büyük harcamalar gerektirmeden…
Nest’ten örnek vermek gerekirse, bu termostatlar yaklaşık 250 dolara satılıyor. Bu termostatların ortalamada yüzde 10 enerji tasarrufu sağladığına yönelik çalışmalar var. Bu oran klima gibi enerji maliyeti yüksek cihazlarda kullanıldığında yıllık 150 dolara yakın bir tasarruf anlamına geliyor. Bu durumda Nest’in iki yıl içinde kendini amorti edebildiği hesaplanıyor.
Bu yazı IT PRO’nun 181. sayısında yayınlanmıştır.