Geleceğin iletişim kodu: IP Connected

Sönmez’e göre Türkiye’de fiber yatırımları olması gerekenin altında. “Fiber bağlantının hanelerin kapılarına kadar ulaştırılması gerekiyor. Çok ciddi bir yatırım bu” diyen Sönmez, devletin de fiber yatırımlarına destek vermesi gerektiği düşüncesinde: “İnternetin hava, su gibi temel ihtiyaçlar arasında yer almaya başladığı bir dönemde; fiber altyapı da eğitim, sağlık, güvenlik harcamaları gibi bir kısmı devlet tarafından karşılanan bir yatırım olmalı. Operatörler böyle bir yatırımın geri dönüşünü hemen alamayabilirler. Ancak devlet böyle bir yatırım ile bilgi ekonomisine geçişi hızlandırabilir ve uzun vadede ekonominin büyümesine önemli bir katkı sağlayabilir.”
Sönmez, ABD’de 1990’ların ortalarında Bill Clinton döneminde başlatılan “Information Highway” projesini buna örnek olarak gösteriyor. “Al Gore liderliğinde hayata geçirilen bu proje ABD’nin son 20 yıl içinde bilgi ekonomisine dönüşmesine önemli bir katkı sağladı” diyor.
Sönmez, 4G ihalesinden sonra fiber yatırımlarının da büyük bir hız kazanacağını düşünüyor.
Bakır altyapının ömrü uzadı
İletişim teknolojilerinde bu yıl neredeyse fiber kadar konuşulmaya başlayan bir teknoloji de G.fast. Bakır tel içeren altyapılarda internet hızını 150 Mbit/s ile 1 Gbit/s arasında düzeylere çıkarabilme becerisi sunan bu teknolojiyle ilgili Alcatel-Lucent olarak kendi ekipmanlarını sunmaya başladıklarını söyleyen Önder Sönmez, Türkiye’nin sabit hat operatörü Türk Telekom ile de G.fast’le ilgili görüşmeye başladıklarını açıklıyor. G.fast sayesinde bakır altyapının ömrünün uzadığını söyleyen Sönmez, “Mümkün olduğunca fiber yatırıma yönelmek gerekiyor. Çünkü bakır da bir yerden sonra tıkanacak” açıklamasında bulunuyor.
Bu röportaj IT PRO’nun 186. sayısında yayınlanmıştır.

Önceki sayfa 1 2 3

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu