Seattle devlet okulları, TikTok, Facebook, Instagram, YouTube ve Snapchat’in arkasındaki teknoloji devlerini “Amerika’nın Gençleri arasında bir akıl sağlığı krizi” yaratmakla suçlayarak dava açtı. Bir ABD bölge mahkemesinde açılan 91 sayfalık dava, teknoloji devlerinin sosyal medyanın bağımlılık yapıcı doğasını istismar ederek artan kaygı, depresyon ve kendine zarar verme düşüncelerine yol açtığını belirtiyor.
Şikayette, “Davalıların büyümesi, platformlarını, kullanıcılarının psikolojisini ve nörofizyolojisini kullanarak platformlarında daha fazla zaman geçirmelerini sağlayacak şekilde tasarlamak ve işletmek için yaptıkları seçimlerin bir ürünüdür.” açıklaması yer alıyor. Şikayete göre, kullanıcılara itilen zararlı içerikler arasında aşırı diyet bitkileri, kendine zarar vermeye teşvik ve daha fazlası yer alıyor. Yapılan çalışmalar sonucunda, 2009 ve 2019 yılları arasında “üst üste iki hafta ya da daha uzun süre boyunca bazı olağan etkinlikleri yapmayı bırakacak kadar üzgün” hissettiğini bildiren öğrencilerin sayısında yüzde 30’luk bir artış gözlemlendi.
Ayrıca okul yetkilileri şu cümleleri kuruyor: “Bu durum çalışmalarındaki performansın düşmesine yol açarak, “okula gitme olasılıklarını azaltıyor, madde kullanımına ve eyleme geçme olasılıklarını artırıyor, bunların tamamı Seattle Devlet Okullarının eğitim misyonunu yerine getirme becerisini doğrudan etkiliyor.”
ABD İletişim Ahlakı Yasası’nın 230. Bölümü, çevrimiçi platformların üçüncü taraflarca yayınlanan içerikten sorumlu olmadığı anlamına geliyor. Ancak dava, hükmün sosyal medya şirketlerini “zarara neden olacak şekilde” içerik önerme, dağıtma ve tanıtma konusunda korumadığını iddia ediyor. Meta’nın önemli uzmanları ise konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Gençleri ve aileleri desteklemek için, ebeveynlerin gençlerin Instagram’da geçirdikleri süreyi sınırlamasını sağlayan denetim araçları ve gençlerin yaşa uygun deneyimler yaşamasına yardımcı olan yaş doğrulama teknolojisi gibi 30’dan fazla araç geliştirdik. Bu önemli konularda uzmanlar olarak politika yapıcılarla ve ebeveynlerle yakın çalışmaya devam edeceğiz.”
Eleştirmenler ve uzmanlar son zamanlarda sosyal medya şirketlerini gençleri ve çocukları istismar etmekle suçluyor. Bazı kişiler de Facebook’un ürünlerinin çocuklara zarar verdiğine dair ifade veriyor. Ayrıca konuyla ilgili yazılan yazılar da geçen yıl çocuklar için Çevrimiçi Güvenlik Yasasını öneren yasa koyucuların dikkatini çekti.