Her şeyi Google’a sormak Dijital Amnezi ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.
‘Google Etkisi’, yani bilgiyi çevrimiçinden bulmanın belleğimize etkisinin, Kaspersky Lab tarafından gerçekleştirilen yeni bir çalışmada önemli kişisel bilgiler ve mobil cihazlara kadar genişlediği görüldü. Çalışmada, Avrupa’da kullanıcıların çoğunluğunun; çocuklarının (%53), çocuklarının okullarının (%90) ve işyerlerinin (%51) telefonları dahil kritik telefon numaralarını ezbere bilmediklerini ortaya koydu. Yaklaşık üçte biri eşinin telefon numarasını hatırlayamıyor; 10 – 15 yaş aralığında on kişiden dördü ev telefon numarasını unutuyor.
Kaspersky Lab, altı Avrupa ülkesinde 16 yaşından büyük 6000 tüketicinin katıldığı bir anket düzenledi. Bulgular önemli bilgileri belleğimizde tutamamamızın nedeninin, bunları hatırlama sorumluluğunu akıllı telefonlar gibi dijital cihazlara devretmek olduğunu gösteriyor. Ankete katılan en genç (16 – 24 yaş aralığı) tüketicilerin yarısından azı (%43), akıllı telefonlarının bilmeleri veya hatırlamaları gereken her şeyi barındırdığını söylüyor.
Kaspersky Lab bu fenomeni Dijital Amnezi olarak adlandırıyor: yani depolaması ve sizin için hatırlaması için bir dijital cihaza emanet ettiğiniz bilgileri unutma.
Hatırlanması gereken bilgi arttı
Çalışmada Dijital Amnezinin kanıtları her yaş grubundan kadın ve erkeklerde eşit olarak görüldü.
Beklendiği üzere çalışma, dijital cihazlarda, özellikle de akıllı telefonlarda depolanan verilerin kaybedilmesi veya ihlal edilmesinin bir çok kullanıcıyı harap ettiğini gösterdi. Kadınların onda dördü ve 16 – 24 yaş aralığında aynı oranda tüketici, belleklerini cihazlarında depoladıkları ve bir daha asla geri alamayacaklarını düşündükleri için üzüntüden yıkılacaklarını belirtmiş. Cihazları fotoğraflar ve iletişim bilgilerini sadece cihazlarında saklayan kadınlar ve gençlerin dörtte biri aşırı derecede üzüleceklerini söylemiş.
Dijital hizmetlere hatıralarımızın bekçisi olarak giderek artan bağımlılık ve bu hatıraları kaybetmenin şiddetli duygusal etkisi endişe verici; çalışmada, Avrupa’nın her yerinden tüketicilerin bu cihazları BT güvenliğiyle yeteri kadar koruyamadıkları görülmüş. Özellikle akıllı telefonlar ve tabletlerde güvenlik zayıf: sadece üçte biri (%36) akıllı telefonlarına ve sadece dörtte biri (%23) tabletlerine ekstra BT güvenliği yüklemiş. Beşte biri (%21) cihazlarının hiçbirini ek güvenlikle korumamakta.
Kaspersky Lab Baş Güvenlik Araştırmacısı David Emm şunları söylüyor: “Bağlantılı cihazlar hayatlarımızı zenginleştiriyor ancak bununla birlikte Dijital Amneziye neden oluyorlar. Nasıl hatırladığımız ve belleğimizi nasıl koruyacağımız ile ilgili uzun vadeli çıkarımları anlamamız gerekiyor. Bizim için en önemli kimselerin telefon numaraları sadece bir tık uzağımızda; işte bu yüzden ayrıntıları hatırlamaya zahmet etmiyoruz. Bunun yanı sıra ankete katılanların %86 gibi büyük bir çoğunluğu, git gide daha da bağlantılı olan dünyamızda insanların, hatırlamak isteseler bile hatırlamaları için çok fazla sayıda numara ve adrese vb.’ye sahip olduğunu söylüyor. Bu kıymetli bilgileri kaybetmek veya bunların ihlal edilmesinin sadece bir rahatsızlık yaratmayacağını da gördük; birçok insanı gerçek anlamda derin üzüntülere boğabiliyor. Kaspersky Lab, insanların verilerinin maruz kaldığı riskleri anlamalarına ve örneğin cihazlarını ve verilerini koruyan güvenlik yazılımları yükleyerek bu risklerle başa çıkmaları için onları güçlendirmeye yardımcı olmaya kendini adamıştır.”
‘Dijital Amnezinin yükselişi ve etkisi: Artık hatırlamadığımız şeyleri neden korumamız gerekiyor’ başlıklı derinlikli bir raporu, şu bağlantıda bulabilirsiniz.