Google, konum izleme davası için 9,5 milyon dolar ödeyecek

Google, kullanıcıların konum verilerini toplama ve kullanma konusunda nasıl bilgilendirdiğiyle ilgili uygulamalarını değiştirmeyi kabul etti.

Google, Washington DC Başsavcısı Karl Racine tarafından açılan bir davayı sonuçlandırmak için 9,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Şirket, bu yılın başlarında kullanıcıları aldatmak ve mahremiyetlerini ihlal etmek suçundan dolayı yargılanıyordu. Google ayrıca, öncelikle kullanıcıların konum verilerini toplama ve kullanma konusunda nasıl bilgilendirdiğiyle ilgili bazı uygulamalarını da değiştirmeyi kabul etti.

Yapılan bir şikayette, “Google, tüketicileri, konumları ve bu bilgilerin nasıl kullanıldığı hakkında Google’ın bilgi toplayıp saklamadığı konusunda kontrolün tüketicilerin elinde olduğuna inanmaya yönlendiriyor.” denildi. Racine’in ofisi ayrıca Google’ı, kullanıcıları kendilerine fayda sağlamayan eylemlerde bulunmaları için kandırmayı amaçlayan tasarım seçenekleri olan “karanlık desenler” kullanmakla suçladı. Özellikle, AG’nin ofisi, Google’ın kullanıcılardan belirli uygulamalarda konum izlemeyi tekrar tekrar açmalarını istedi. Aynı zamanda konum izleme açık değilse belirli özelliklerin düzgün çalışmayacağını onlara bildirdiğini iddia etti. Buna ek olarak ekip, söz konusu uygulama için konum verilerine bile gerek olmadığını keşfetti. Google’ın “kullanıcıların konumlarının izlenmesini devre dışı bırakmasını imkansız hale getirdiğini” iddia ettiler.

Şu anda belirli konum ayarları açık olan kişiler, her bir ayarı nasıl devre dışı bırakabileceklerini, ilgili verileri nasıl silebileceklerini ve Google’ın bu bilgileri ne kadar süreyle tutabileceğini bildiren uyarılar alacaklar. Yeni bir Google hesabı oluşturan kullanıcılara, konumla ilgili hangi hesap ayarlarının varsayılan olarak açık olduğu bildirilecek ve devre dışı bırakma şansı sunulacak. Ayrıca, Google’ın bir kişinin kesin konum verilerini, kullanıcının açık izni olmaksızın üçüncü taraf bir reklamverenle paylaşması engellenecek. Şirketin, bilgileri aldıktan sonraki 30 gün içinde “bir cihazdan veya web ve uygulama etkinliğindeki bir IP adresinden gelen” konum verilerini silmesi gerekecek.

Uzmanlar konuyla ilgili, “Teknoloji şirketlerinin yaygın olarak kullanılan ürünlerine ekleyebilecekleri izleme ve gözetleme düzeyi göz önüne alındığında, tüketicilerin her hareketleriyle ilgili bilgiler de dahil olmak üzere kullanıcı verilerinin bu şirketler tarafından toplandığı, izlendiği ve kullanıldığı konusunda bilgilendirilmeleri adil olacak.” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu