Google ve Microsoft, veri merkezleri için enerji satın alıyor

Google ve Microsoft, tamamen "karbonsuz" olma hedefiyle, Avrupa operasyonları için yeni temiz enerji satın almayı planlıyor.

Çevre açısından daha sürdürülebilir bir bulut işine giden yol, yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına erişim için yeni anlaşmalarla düzenleniyor. Hem Google hem de Microsoft, sadece birkaç yıl içinde tamamen “karbonsuz” olma hedefiyle, Avrupa operasyonları için yeni temiz enerji satın almakla oldukça meşgul.

Google yenilenebilir enerji kaynakları için çalışıyor

Google kısa süre önce, İskoçya’daki bir açık deniz rüzgar çiftliğinden gelen 100 megavatlık yenilenebilir enerjiyi almak için Fransız merkezli bir kamu hizmeti şirketi olan Engie ile yeni bir enerji satın alma anlaşması yaptığını duyurdu. Yeni güç, Mountain View’in İngiltere operasyonlarını sürdürmeye gidecek ve şirketi en azından Avrupa’da karbonsuz bir kuruluş olmaya yaklaştıracak.

Google, 2030 yılına kadar İngiltere ofisi ve bulut bölgeleri için özel olarak yenilenebilir enerji kaynakları kullanmayı planlıyor. En son Engie PPA ile şirket, 2025 yılına kadar yüzde 90 oranında karbonsuz olmayı hedefliyor. Google EMEA Başkanı Matt Brittin’e göre, İngiltere ve Avrupa, iklim değişikliği ve enerji kaynakları konusunda giderek daha fazla endişeleniyor.

Microsoft, yenilenebilir kaynak için anlaşmalar yapıyor

Brittin, Google’ın da aynı endişeleri paylaştığını ve teknolojinin emisyonları azaltmalarına yardımcı olarak enerji sorununu çözmede önemli bir rol oynayacağına inanıyor. Daha önce Google, Teksas’taki bir tarih merkezi için 900 MW’lık güneş enerjisi almak üzere SoftBank/SB Energy ile bir anlaşma yapmıştı.

Microsoft, bulut veri merkezlerinin çevresel etkisinin eşit derecede farkında ve şirket aynı şekilde Avrupa’daki ve başka yerlerdeki durumu iyileştirmeye kararlı. Redmond devi, İrlanda veri merkezlerine 900 MW yenilenebilir enerji sağlamak için yeni bir PPA duyurdu ve Avrupa kapasitesinin toplam sayısını 10 gigawatt’ın üzerine çıkardı.

Microsoft, İrlanda’daki yeni enerji tedarikçileri hakkında herhangi bir bilgi vermiyor ancak diğer kaynaklara göre, yeni anlaşma Statkraft ve Energia Group’u kapsıyor. Yenilenebilir enerji, rüzgar ve güneş santrallerinin bir karışımından geliyor. Buna ek olarak Microsoft, İrlanda veri merkezlerini 2025 yılına kadar yüzde 100 karbonsuz hale getirmeyi planlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu