Google yeni nesil otonom robotlarla tarla ve ekinler üzerindeki kontrolü artırmayı hedefliyor. Özellikle küresel ısınma ve ani hava değişimlerine karşı küçük ama kritik müdahalelerde bulunması amaçlanan robotlar adeta dijital çiftçiler olarak tüm tarlaya yayılıyor ve tek tek her santimetrekare üzerinde araştırma yapıyor.
Aslında Google’ın hedeflerinden biri de detaylı ve daha önce hiç elde edilmemiş bilgilere erişip tarım bilimini geliştirmek. Bugüne kadar çiftçilerin el yordamıyla ya da içgüdüleriyle gerçekleştirdikleri hamleler belki de yakın gelecekte tamamen matematiksel formüllere dayanacak.
Mineral Projesi ve üst seviye verimlilik
Projenin müdürü Elliott Grant, “Tarım sanayini geliştirmek için elimizden geleni yapmaya ve daha iyi araçlar geliştirmeye hazırız. Sonuçta gıda, dünyanın geleceği ve canlıların devamlılığı için bir vazgeçilmez ve onu daha iyi üretmek ise bizim hedefimiz.” diyor Grant. Google, bu işi bir hayli ciddiye alıyor. Mineral Projesi (Project Mineral) ismi verilen araştırma Google’a göre dünyayı değiştirecek potansiyele sahip. Özellikle sürdürülebilir gıda üretimi konusunda araştırmanın, genetik müdahalelere gerek duymadan mahsul alma sürecini en üst seviye verimlilikte ve sürdürülebilir şekilde yürütmesi planlanıyor.
Konu Google olunca elbette araştırmaların gezegenimizle sınırlı kalması düşünülemez. Muhtemelen bu bilgiler yakın gelecekte planlanan Mars kolonisi veya astral madencilikte önemli rol oynayacak.