Günde 70 internet sitesi yasaklanıyor

İnternet sitesi yasaklamaları tüm dünya genelinde hızla yayılırken, Türkiye’de ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, günde ortalama olarak 70 siteyi yasaklıyor. 
Dünya bazında internet sitesi yasaklamak kişilik haklarını ihlalden veya hayatın gizliliğinden dolayı mahkeme kararıyla gerçekleştirilebiliyor. Türkiye’de ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından günde ortalama 70 site mahkeme kararı olmaksızın yasaklanıyor.
2008 yılından bu yana Türkiye’de 77 bin 521 internet sitesi erişime engellenmiş durumda… 2015’in ise ilk 3 ayında 6 bin 129 internet sitesi yasaklanırken günde ortalama yasaklanan site sayısı ise 70’e yaklaştı. Sitelerin yüzde 94’ü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yüzde 1.3’ü savcılık, yüzde 2.9’u da şimdiye kadar mahkemeler tarafından yasaklandı.

İnternet sitelerine erişim kolayca kısıtlanabiliyor

Verilerinden derlenen bilgilere göre erişim engelli verilen sitelerin çoğu uygunsuz içerikleri bulunan siteler… Fakat ülkemizde sosyal medyaya erişim geçen hafta bir kez daha geçici olarak kısıtlandı. Uygulamaya giren yeni internet yasasıyla beraber, internet sitelerine erişim artık kişilik haklarının ihlali gerekçe gösterilerek kolayca kısıtlanabiliyor.
Ancak mahkemeler, sadece kişilik haklarını ihlal veya özel hayatın gizliliğini ihlalden dolayı da URL adresi veya site engelleyebiliyorlar.

Mavi yakalılar daha çok internet kullanıyor

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Eleman.net tarafından gerçekleştirilen “Çalışanların İnternet Kullanımı Araştırması”na göre, mavi yakalılar cep telefonu ve tablet bilgisayar kullanımında beyaz yakalıların ciddi farkla önünde. Araştırma çalışmasına göre; Eleman.net üyelerinin yüzde 46,5’inin yeni işini cep telefonu ve tabletler aracılığıyla arıyor. Eleman.net mobil ziyaretçilerin dağılımına bakıldığında ise Android işletim sistemi kullananlar yüzde 80,2’lik paya sahip. Dağılıma göre, iOS işletim sistemi kullananlar yüzde 13,7’lik oranda kalıyor. Windows Phone işletim sistemini üzerinden mobil siteyi ziyaret eden adaylar ise yüzde 2,44’lük oranla son sırada yer alıyor.
Cep telefonu ve tablet bilgisayarlar düşünüldüğünde, orta ve üstü gelir grubuna sahip olan beyaz yaka çalışanların işleri gereği bu teknolojileri mavi yaka çalışanlardan daha fazla kullandığı düşünülüyor. Oysa Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net’in gerçekleştirdiği “Çalışanların İnternet Kullanımı Araştırması” mavi yaka çalışanların beyaz yaka çalışanlara oranla daha fazla bu teknolojileri kullandığını ortaya koyuyor. Yaklaşık 11 bin mavi yaka çalışan üzerinde gerçekleştirilen araştırma çalışması, çalışanların dijital iletişim çağına hızla ayak uydurarak kullanımda beyaz yaka çalışanlara ciddi fark attığını gösteriyor. Araştırma çalışmasının sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 46,5’i yeni işini cep telefonu aracılığıyla arıyor.

Android mi iOS mu?

Araştırma çalışmasının bir diğer ayağı, dijital iletişim çağının yıldızlarından olan global teknoloji şirketleri arasında yaşanan teknoloji savaşlarına ilişkin son durumu ortaya koyar nitelikte…Yaşanan teknoloji savaşlarının başrol oyuncusu olan mobil cihazlar, çalışanların iş arayış süreçlerinde de başrol oyuncusu olarak rol alıyor. Sonuçlara göre, Eleman.net mobil ziyaretçilerin dağılımına bakıldığında Android işletim sistemi kullananlar yüzde 80,2’lik paya sahip olurken, iOS işletim sisteminin yüzde 13,7’lik oranda kaldığı görülüyor. Windows Phone işletim sistemini üzerinden mobil siteyi ziyaret eden adaylar ise yüzde 2,44’lük oranla son sırada yer alıyor.
Adayların iş bulma süreçlerini hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı hedefleyen, Eleman.net İş İlanları uygulamasını indiren adayların dağılımında ise Android aplikasyonu yüzde 67 ile açık ara önde iken, iOS aplikasyonu yüzde 33’lük oranda kalıyor. Haberin devamı için tıklayınız
 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu