Güneş pilleri uzaya teste gidiyor!

Buradaki asıl amaç ise verimliliğin maksimum seviyede artırılması ve ticari silikon güneş pillerinin de verimini iki katına çıkarabilmektir.

Fizik araştırmacıları yeni bir pil geliştirdiler. Bu piller, silikon güneş pilleriyle kıyaslandığında küçük güneş radyasyonunu toplayabilen antenler olarak karşımıza çıkıyor. Güneş spektrumu için daha iyi eşleşme sağlayan üç malzeme kullanılıyor ve böylece birim başına da daha az malzeme gerektiriyor. Bu yeni tip güneş pilleri birkaç gün önce test edilmek için uzaya gönderildi.

Yapı olarak daha hafif olan güneş pilleri düşük ağırlıkla birlikte verimliliğin de en önemli faktör sayıldığı uydular üzerinde test yapımında kullanılacaklar. Şimdi uzaya doğru yolda olan bu piller alanda çok ciddi bir çığır açabilir.

Yapılan çalışma aslında şu anlama geliyor: Oluşumunda üç farklı malzeme kullanılması, güneş ışığının farklı alanlarında tepki veren üç farklı bant genişliği olan malzemeyi gösteriyor. Başlarda sonucunun çıkacağına çok inanılmasa da bilim insanları çalışmalarına hız kesmeden devam etti ve en sonunda test edilmesi için uzaya gönderildi.

Konuyla ilgili olarak uzmanlar, en büyük zorluğun aslında akımın malzemeler arasında aktarımını sağlamak olduğunu söylüyor. Aynı zamanda çalışmanın on yıl kadar sürdüğüne fakat başarıyla sonuçlandığına da dikkat çekiyorlar. Şimdi ise dünya geneline bakıldığında aktif bir şekilde nanotel güneş pilleriyle ilgili çalışmalara odaklanan on araştırma ekibi bulunuyor.

Farklı bant aralıkları olan yeni tip güneş pilleri ortaya çıkarıldığından beri uydular üzerinde bulunuyor ve beraberinde de çok sayıda araştırmanın ana konusunu oluşturuyorlar. Buradaki asıl amaç ise verimliliğin maksimum seviyede artırılması ve ticari silikon güneş pillerinin de verimini iki katına çıkarabilmektir. Fakat tandem güneş pili oluşturmanın en kolay yolu ise güneş spektrumunun başka bölümlerinde de emilim sağlayabilen yarı iletken malzemeleri üst üste sentezlemekten geçiyor.

Buna ek olarak araştırmacılar, farklı bir yaklaşımla çalışmalarını yapıyor. Substrat üzerine ince iletken malzeme çubukları oluşturuyorlar. Böylece üretim maliyeti ciddi oranda azalabiliyor hem de sürdürülebilir bir malzeme ortaya çıkarabiliyorlar. Son olarak elde edilen bilgilere göre bu ürün sayesinde yüzde 16,7’lik bir verim oluştu. Ayrıca uydu ise bahar aylarında yörüngeye girecek ve sonuçlar ise sürekli olarak bildirilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu