LG ve Samsung gibi dünyanın en iyi teknoloji şirketlerinden bazılarına ev sahipliği yapmasına rağmen, Güney Kore siber suçlar konusunda şaşırtıcı bir gecikme yaşadı. Ülke ancak 2018’de Moon Jae-in yönetimi altında Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi başlattı.
Güney Kore bilindiği gibi giderek artan sıklıkta siber saldırıların ana hedefi haline geliyor. Seul’deki Kore Liberal Demokrasi Enstitüsü’ne göre, 6.800 Kuzey Koreli ajandan oluşan bir çete, birlikte yılda yaklaşık 860 milyon dolar üreten dolandırıcılık, şantaj ve çevrimiçi kumarla uğraşıyor. Birçok saldırı ise Çin’in içinden geliyor.
İşte yaşadığı siber sıkıntılar nedeniyle Güney Kore’nin casus teşkilatı, bölgesel süper güç Çin ile gerilimi artırma riski taşıyan bir hareketle Asya’da NATO’nun Siber Savunma Grubuna katılan ilk birim oldu. Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) yaptığı açıklamada, Mayıs 2008’de Estonya’nın Tallinn kentinde kurulan ve araştırmaya odaklanan bir siber savunma merkezi olan NATO İşbirliği Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi’ne (CCDCOE) katkıda bulunan bir katılımcı olarak kabul edildiğini söyledi. Güney Kore, NATO ile siber güvenlik alanında eğitim ve tatbikatlara başladı bile.
Çin’den tehdit
NIS, “Siber tehditler yalnızca bireylere değil, aynı zamanda ayrı uluslara ve ayrıca ulus ötesine büyük zarar veriyor, bu nedenle yakın uluslararası işbirliği çok önemli” derken Çin’den yanıt gecikmedi. Çin Komünist Partisi sözcüsü The Global Times’ın keskin editörü Hu Xijin, bu hareketin Pekin’e hakaret olduğunu ve hatta Asya’daki savaşın zeminini hazırladığını tweetledi ve “Güney Kore komşularına düşman olma yoluna girerse, bu yolun sonu Ukrayna olabilir” diye yazdı.