IBM, iklim ve çevre araştırmalarına büyük katkı sağlayacak

Çevre projeleri için işbirliklerine devam eden IBM iklim ve çevre araştırmaları için bulut hizmetleri, hava durumu verileri ve bilgi işlem olanağı sağlayacak.

IBM, iklim değişikliğinin giderek daha büyük bir önem kazandığı bir dönemde, bilgi işlem kaynağı, hava durumu verileri ve bulut hizmetleri ile araştırmacıların iklim değişikliğinin etkilerini incelemelerine ve etkilerini azaltmaya yönelik stratejiler geliştirmelerine katkı sağlıyor. Bu doğrultuda IBM iklimle ilgili en etkili katkıyı sunmayı hedefleyen beş proje için 200 milyon ABD Dolarına eşdeğerde ayni katkı yapacak ve proje çalışmalarının sonuçlarının yayılmasını sağlayacak.

IBM, küresel bilim topluluğu üyelerini, çevre ve sağlıkla ilgili büyük ölçekli araştırmaları yürütmeleri için bedelsiz bilgi işlem gücü sağlayan ve bir IBM Sosyal Sorumluluk girişimi olan World Community Grid’den yararlanabilecek araştırma projelerini bu kapsamda başvuru yapmaya davet ediyor.

Bu kaynak, gücünü bilimsel araştırmaları desteklemek için başvuran dünya genelindeki 730 bini aşkın gönüllünün milyonlarca cihazından alıyor. World Community Grid gönüllüleri, bilgisayarlarına ve Android cihazlarına yükledikleri uygulamalarla aktif olarak kullanılmadıkları cihazları ile otomatik olarak sanal deneyler gerçekleştiriyor ve böylece temel bilimsel araştırmalar konusunda sıra dışı bir hız kazandırıyor.

İklimle ilgili deneyler için başvuruda bulunan bilim insanları, aynı zamanda deney verileriyle güvenli, hızlı ve rahat bir şekilde çalışabilmek için ücretsiz IBM bulut depolama kaynaklarına erişim kazanıyor. Bilim insanları ayrıca, bir IBM kuruluşu olan The Weather Company’den dünyanın dört bir yanındaki geçmişe, günümüze ve gelecek tahminine dayalı meteorolojik koşullarla ilgili verilerden de bedelsiz olarak yararlanabiliyor.

IBM tarafından sunulan kaynaklar, olası birçok araştırma alanını destekleyebiliyor. Bu alanlar arasında su havzaları ve tatlı su kaynakları üzerindeki etkileri belirleme; değişen hava koşullarına dayalı insan veya hayvan göç modellerini izleme ve tahmin etme; kirlilik veya temizleme ile ilgili çalışmaları etkileyen hava durumunu analiz etme; şiddetli hava koşullarına sahip bölgelerde ürünlere veya çiftlik hayvanlarına ilişkin esnekliği ve verimi analiz etme ve iyileştirme yer alıyor.
IBM World Community Grid, daha önce dünya genelindeki bilim insanları tarafından yönetilmiş çok sayıda çevreyle ilgili projeyi barındırıyor. Örneğin, Harvard Üniversitesi, hala üretimde olan
çoğu organik güneş pillerinin verimliliğinin yaklaşık iki katı kadar performans gösterme potansiyeline sahip 36 bin karbon bazlı bileşik saptamış bulunuyor.

Harvard Üniversitesi, Kimya ve Kimyasal Biyoloji Profesörü Dr. Alán Aspuru-Guzik konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “World Community Grid, insanlık için önemli bir zaman çizelgesinde, başka bir deyişle, onlarca yıl sürecek bir araştırma yerine yalnızca birkaç yıl içinde güneş pilleri için yeni olasılıklar bulmamızı sağladı. Genellikle, bu tür bir işlemi yapmaya çalışan hesaplama yeteneğine sahip kimyagerler, bir seferde 10 veya 20 molekül üzerinde çalışıyor. World Community Grid, her gün yaklaşık 25 bin molekülü taramamızı sağladı. Milyonlarca molekülü göz önüne alarak geniş ölçekte yeni fikirler üretmeyi mümkün kıldı” dedi.

IBM World Community Grid’de yer alan diğer çevresel girişimler arasında Çin’de Tsinghua Üniversitesi tarafından yürütülen ve nano-teknolojiyi kullanarak daha verimli su filtrelemesi sağlayabilen bir proje de bulunuyor. Bilim adamları, IBM World Community Grid girişimini aynı zamanda şiddetli hava şartlarına karşı ürün dayanıklılığını daha iyi anlamak ve su yönetimi uygulamalarının hassas su havzaları üzerinde etkisini modellemek için de kullanıyor.

Çevre liderliği konusunda uzun bir geçmişe sahip olan IBM, geçtiğimiz hafta, iklim değişikliği ile mücadeleye yardımcı olma çalışmalarıyla ilgili olan iki büyük taahhüdünü, planlanandan dört yıl önce hayata geçirdiğini duyurdu. Ayrıca IBM, bu ayın başlarında, Paris İklim Anlaşması için verdiği desteği sürdüreceğini açıkladı ve iklim değişikliğine karşı küresel mücadeleye öncülük etme konusundaki kararlılığını ifade eden #WeAreStillIn taahhüdünü imzaladı.

IBM Kurumsal Sosyal Sorumluluk Başkan Yardımcısı ve IBM Uluslararası Vakıf Başkanı Jennifer Ryan Crozier ise: “Bilgisayar destekli hesaplı bilim araştırmaları, iklim değişikliği ve ilgili çevresel zorluklar ile ilgili araştırmaları geliştirmeye büyük katkı sağlıyor. IBM olarak, bilim insanlarına yüksek oranda bilişim gücü, bulut hizmetleri ve hava durumu verisine ücretsiz erişim sağlayarak iklim değişikliği ile mücadele için gereken çalışmaları ilerletmeye yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

IBM, araştırma ekiplerinin yetilerine, küresel olarak kabul edilmiş belirli çevre ve iklim sorunlarının çözümüne katkıda bulunma potansiyeli ile çözüm için sunulan etkili stratejiye odaklanarak katkıda bulunacağı beş projeyi belirleyecek. Sağlanan kaynakların değeri, proje başına 40 milyon ABD Doları olmak üzere, toplamda yaklaşık 200 milyon ABD Doları eşdeğeri olarak belirlenecek.

IBM, başvuruları bir zaman çizelgesi doğrultusunda kabul edecek ve ilk başvuru dönemi 15 Eylül 2017 tarihinde sona erecek. Dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanlarına açık olan başvurular sonucunda kazanan beş araştırma ekibi, 2017 sonbaharında başlamak üzere duyurulacak.

World Community Grid, 2004 yılında kurulduğu tarihten bu yana, kanser, HIV / AIDS, Zika, temiz su, yenilenebilir enerji ve diğer insani zorluklarla ilgili 28 araştırma projesini destekledi. IBM Bulut’ta barındırılan World Community Grid, bugüne kadar araştırmacılara yarım milyar ABD Doları değerinde ücretsiz süper bilgi işlem gücüne erişim sağladı ve 80 ülkeden 730 bini aşkın kişi ve 430 kurum, üç milyondan fazla masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar ve Android aygıtından bir milyondan fazla bilgi işlem zamanı bağışladı. Gönüllü katılımı, araştırmacıların çocukluk dönemi kanseri için potansiyel tedavileri, daha verimli güneş pilleri ve daha verimli su filtreleme yöntemleri belirlemesine yardımcı oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu