IBM Mobile Vision 2020 Araştırması’na göre şirketlerin yüzde 80’inden fazlası, 2020 yılına kadar uç nokta verilerinden öngörüler üretmek için kognitif bilişimi kullanacak
IBM, BT uzmanlarının, akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar, Nesnelerin İnterneti aygıtları ve diğer uç noktalardan oluşan ağları daha etkili bir biçimde yönetmesine ve korumasına yardımcı olmak için IBM Watson yeteneklerinden yararlanan yeni bir kognitif asistanın kullanıma sunulduğunu duyurdu. MaaS360 Advisor, ağ üzerindeki aygıtların analiz edilmesi için makine öğrenimini kullanacak ve bu aygıtların daha iyi yönetilmesi ve korunması için en iyi uygulama önerilerinde bulunacak.
IBM Bulut aracılığıyla sağlanan IBM MaaS360 Birleşik Uç Nokta Yönetimi (UEM) platformunun bir parçası olan kognitif asistan, işletmelerdeki aygıt sayısının önemli boyutlarda artışından yola çıkarak tasarlandı. Çalışanların yüzde 49’unun haftada en az 3 aygıt kullanması nedeniyle teknoloji ve güvenlik ekipleri, aygıtların uyumluluğunu ve güvenliğini sağlama gereksinimiyle karşı karşıya kalıyor. Forrester Research tarafından gerçekleştirilen ve IBM Güvenlik tarafından yayımlanan Mobile Vision 2020 araştırmasına göre, UEM çözümleri sayesinde sağlanan merkezi bir yönetim yaklaşımı günümüzde kuruluşların yüzde 15’i tarafından benimsenirken, 2020 yılına kadar bu oran yüzde 54’e çıkacak.2
IBM, öngörüler için binlerce belgelerde ayrıştırma yapabilme yetisini daha çok geliştirmek amacıyla cihaz kaydı, kimlik yönetimi ve yasal düzenlemelere uygunluk gibi kavramlarda Watson’ı eğitiyor. Watson, cihazların fabrika çıkışı güvenlik açıkları ve casus yazılım gibi aktif tehditlerden korunmasına yardımcı olmak için IBM X-Force Exchange verileri de dahil olmak üzere diğer kaynakları bu tehditlerle ilişkilendirecek. Mobile Metrics karşılaştırmalı değerlendirme aracından edinilen öngörüler sayesinde de BT ve güvenlik yöneticilerine ihtiyaçlarına en uygun uygulamalara daha fazla erişim olanağı sağlanacak.
Kognitif özelliklerin desteklenmesi, Nesnelerin İnterneti cihazları ve cihazlar için verilere erişim sağlayan aygıt ağ geçitleri da dahil olmak üzere çeşitli uç noktaların yönetilebilmesine olanak sağlıyor. Böylece BT yöneticileri, güvenliği artırmak için kuruluşları içindeki cihazların erişebileceği Nesnelerin İnterneti verilerine ilişkin ilkeler belirleyebiliyorlar. IBM, halihazırda Nesnelerin İnterneti tabanlı birçok cihazı destekleyen MaaS360’nın yetilerini 2017’de geliştirmeye devam etmeyi hedefliyor.
Uç noktaların geleceğine bakış
Mobile Vision 2020 Araştırması’na göre kuruluşların yüzde 91’i son 2 yılda uç nokta verilerinde artış olduğunu bildirirken diğer yandan bu uç noktalar genellikle birden fazla konsol ve ekip tarafından yönetiliyor. İş verimliliği için değerli öngörüler sağlayabilecek bu veriler, aynı zamanda karmaşık kurumsal ortamlarda yazılımların dağıtılması ve bilgilerin derlenmesi açısından kuruluşların üstesinden gelmesi gereken başlıklar olarak çıkabiliyor. Cihazların birbirini görememesi, aynı işlerin yinelenmesine ve güvenlik açıklıklarına neden olabiliyor ve kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkiliyor.
Kuruluşlarında cihazların çoğalması ve toplam sahip olma maliyetinin kontrol altında tutulması ile karşı karşıya kalan kuruluşların yüzde 83’ü merkezi bir yönetim ekibi ile bölümleri gruplandırarak çözüm üretmeye çalışıyor. Bunun yanı sıra kuruluşların yüzde 80’inden fazlası, hacmi gittikçe artan uç nokta verilerini analiz etmek için 2020 yılına kadar –kognitif bilişimi hayata geçirmeyi planlıyor.
IBM MaaS360, birleşik uç nokta yönetimini kullanmaya başlıyor
IBM MaaS360, aynı zamanda Watson’ın doğal dili anlama ve muhakeme yetilerinin uç nokta yönetiminin doğasını nasıl değiştirebileceğini araştırıyor. Örneğin, proje yöneticilerinin MaaS360‘a “Yeni Android tabletleri göster” veya “Windows 10 sürümüne yükseltmeye uygun olan aygıtları göster” gibi sorularla kurumsal ortamları hakkında bilgi edinebilmelerini sağlıyor. Cihaz analitiği, eyleme geçirilebilir tehdit istihbaratı ve proaktif öneriler gibi olanaklarla desteklenen yöneticiler, kognitif asistan sayesinde kuruluşlarının cihaz ağını yönetme ve bu ağın güvenliğini sağlama sürecini otomatikleştirebiliyorlar.
IBM Security Strateji ve Ürün Yönetimi Direktörü Jim Brennan şöyle konuştu: “IBM Security olarak Watson’ı MaaS360 platformuna taşıma sürecine yaptığımız yatırımlarımızla UEM alanında büyük bir atılımda bulunduk. Çok büyük veri hacimlerinin işletilmesi kapsamında güvenlik açıkları, gizlilikle ilgili yasal düzenlemeler, uyumluluğa dair gereksinimler, birçok işletim sistemi ve aygıt güncellemeleri de yöneticilerin sorumlulukları arasında. Watson ile MaaS360 sayesinde yalnızca sistem yöneticilerinin işlerini daha iyi yapabilmeleri için verileri sorunsuz hale getirmiyor, aynı zamanda onların kendi ortamlarıyla etkileşim kurma yöntemlerini de dönüştürüyoruz.”