IBM, mobil cihazların yarattığı yeni ekonominin ve trilyonlarca mobil işlemin hızına ve güvenliğine ilişkin beklentileri karşılama gücüne sahip, gerçek zamanlı şifreleme, analitikle ölçeklendirme ve maliyet avantajı sunan yeni ana bilgisayar sistemi z13’ü duyurdu. z13 sistemi, IBM’in 1 milyar dolar değerindeki yatırımın ve beş yıllık geliştirme sürecinin sonucunda yaratıldı. Üretim sürecinde 500’ü aşkın yeni patentli inovasyondan da yararlanıldı. Yeni duyuru, IBM’in iş dünyasına yüksek değerli ve yenilikçi teknolojiler sunma vizyonunun son adımı olarak değerlendiriliyor.
IBM’in yeni anabilgisayarı, daha önce görülmemiş yeni yetenekleri pazara sunuyor:
365 günün her günü 2,5 milyar işlem yürütebilecek ilk sistem: Uçtan uça korumalı, denetimli ve kesintisiz olan z13, mobil işlemlerin güvenilir olmasını sağlıyor. Mobil işlemlerin 2025 yılında günde 40 trilyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
Herhangi bir ölçekte tüm mobil işlemler için gerçek zamanlı şifrelemeyi uygulamaya koyan ilk sistem: z13, mobil işlemlerin gerçek zamanlı şifrelemesini hızlandırıyor. Sistem, mobil ortamda başlatılan işlemler için daha fazla güvenlik özellikleri sağlayan şifreleme teknolojileri de dahil olmak üzere 500 yeni patent içeriyor.
Tüm işlemlerde gerçek zamanlı öngörüler sağlayan yerleşik analitik özelliğine sahip ilk anabilgisayar sistemi: Bu özellik, ciddi maliyet avantajı sağlarken rakip sistemlere göre 17 kat daha hızlı ve “anında” analitik öngörüleri sağlıyor. Böylece işlemlerin tamamında gerçek zamanlı olarak sahteciliğin saptanması mümkün oluyor.
Dünyanın en güvenli veri merkezlerinin gücü artık avucunuzun içinde
Mobil uygulamaların hızlı artışı – hizmeti sunan mobil ödeme platformu, perakendeci ya da finansal kurum fark etmeksizin – müşteri tarafında mobil işlemlerinin hızlı ve kusursuz tamamlanması yönünde beklentiler yarattı. Bunun sonucunda da işletmeler, BT altyapılarının müşteri beklentilerini karşılayacak ve daha fazlasını sunabilecek mobil uygulamaları destekleyip destekleyemeyeceğini düşünmek zorunda kalıyorlar. Zira, bunu başaramayan kuruluşlar müşterilerini kaybetme olasılığıyla karşı karşıya kalabilirler.
Yeni IBM sistemlerini değerlendiren IBM Sistemler ve Teknoloji Grubu Ülke Müdürü Gürol Çolak bu konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Bir müşteri yaptığı her alışverişte ya da akıllı telefonunda “yenile” düğmesine her bastığında bilgi işlem ortamının arka ucunda art arda pek çok olaya sebep olabilir. Bu ortamda z13, mobil dünyada gerçekleşen milyarlarca işlem yürütmek üzere tasarlandı. Müşterilerin beklentisi hızlı, kolay ve güvenli bir biçimde yürütülebilen mobil işlemlerdir. Bunun iş dünyası açısından anlamı ise en gelişmiş analitik özelikleriyle birlikte güvenli ve yüksek performanslı bir altyapının oluşturulmasıdır. Bir diğer deyişle IBM anabilgisayarı, dünyanın en güvenli veri merkezlerinin gücünü avucunuzun içine getiriyor”.
z13 işlem motoru, işlemleri “gerçek zamanlı” olarak analiz edebiliyor. Bu nedenle örneğin bir sahte işlem gerçekleşmesi durumunda finans kurumları, müşterileri etkilenmeden bu işlemi durdurabilecek ve işlemin meydana geldiği anda sahteciliği önlemeye yardımcı olabilecek.
Yeni z13’ün iş dünyasına getireceği avantajlara bir diğer örnek ise müşteri sadakati alanın geliştirmeye çalışan işletmelere sunduğu yeni imkanlardır. Alışveriş alışkanlıklarına ilişkin gerçek zamanlı görünüm ve müşterilere ilişkini kişiselleştirilmiş bilgiler elde eden kurumlar, z13 ile, müşterilerin kimi durumlarda daha mağazaya girmeden ve mağazadan çıkmadan ihtiyaçlarını anlayıp çapraz satış promosyonlarından yararlanmalarını sağlayabilecekler.
Mobil, sosyal iş ağları ve güvenlik alanında 4.300’ü aşkın patent sahibi olan IBM, bu duyuru ile birlikte IBM’in kurumsal düzeyde mobil inovasyon girişimlerine bir yenisini daha ekledi. Mobil konusunda çalışan 6,000 IBM uzmanı bu inovasyonun başında yer aldı. IBM, kuruluşların mobil teknolojiyi eksiksiz olarak benimsemesine yardımcı olacak, kurumsal müşterilerin mobil kullanımını kusursuz hale getirmesini ve hızlandırmasını sağlayan IBM MobileFirst çözümleriyle entegre mobil, sosyal iş ağları ve güvenlik alanında 4,300’ü aşkın patent sahibidir.