İtalya Teknoloji Enstitüsü (IIT) tarafından geliştirilen iCub isimli robot, otizm sendromlu 50 çocuğun yer aldığı bir grupta bilim insanları ve doktorların gözetiminde terapi amaçlı kullanılmaya başladı. Bu tarz bir uygulamanın ilk kez gerçekleştiğini belirten uzmanlar dünya nüfusunun yüzde 1’inin otizmli olduğunu söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her 160 çocuktan biri otizm sendromuyla doğuyor.
Yeni bir dünyanın kapıları
Cenova’da bir klinikte gerçekleşen deney araştırmacı Agnieszka Wykowska ve Boggiano Pico Center-Opera ekibi ile 2021 Haziran ayına kadar devam edecek. Wykowska, “Otizm çok karmaşık ve bilinmeyenlerle dolu bir durum. Kesin bir tedavi olmamakla birlikte belli davranış şekilleriyle iletişim sorunlarının üstesinden gelinebildiğini ve yaşam kalitesini artırabileceğimizi biliyoruz. Dolayısıyla iCub bize ve çocuklarımıza büyük destek olabilir.” diyor.
Çocuklar üzerinde insan yerine robotların tercih edilmesi konusundaki endişeler ise Wykowska’a göre yersiz. Wykowska durumu şöyle açıklıyor: “Otizmli çocuklar için robotlar insana göre daha iyi bir iletişim aracı olabilir. Çünkü insanların verdiği sinyaller ve işaretler çocuklar için karmaşık yorumlanıp onların içe kapanmalarına neden olabiliyor. Bu tip durumlarda robotlar çocuklar için basitleştirilmiş insan gibi görünüp onların daha kolay iletişime geçmelerini sağlayabilir. Önemli olan çocuğun iletişime geçmesi. Farklı disiplin ve yaklaşımlarla amacımız çocukların duygu yükünü boşaltması için iCub’ın verimli bir araç olup olamayacağını belirlemek. Çalışmalarımızla gelecek yılların yeni tedavi protokollerinin temelini atıyor olabiliriz.”