İngiltere hükümeti, yeni birim ile çevrimiçi platformları düzenlemeye odaklanacak. Hükümet, küçük işletmelerin ürünlerini çevrimiçi ortamda daha iyi tanıtabilmelerini sağlamak amacıyla Dijital Piyasalar Birimi adlı bir departman kuracak. Yeni birim, rekabete aykırı olduğu tespit edilen ticari hareketleri engelleme gücüne sahip olabilecek.
İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu, büyük teknoloji şirketleri ile küçük şirketler arasındaki rekabeti dengelemeyi hedefliyor. İngiltere hükümeti, bir alt birim kurarak “pazarda kabul edilebilir davranış standartlarını” belirleyen bir düzenleme oluşturmak ve uygulamak adına Dijital Piyasalar Birimi’ni görevlendirmeyi planlıyor.
Dijital Piyasalar Birimi, “önemli pazar gücüne” sahip çevrimiçi platformların yeni bir düzenleyici davranış kurallarına bağlı kalmasını sağlamakla sorumlu olacak. Hükümet bir basın açıklamasında, bu davranış kuralları ile Facebook gibi şirketlerin pazarlama alanındaki gücünü sınırlamayı amaçladığını belirtti. Öte yandan yeni birim, teknoloji devlerinden tüketicilere verilerinin nasıl kullanıldığına dair daha fazla açıklamada bulunmasını da isteyebilir.
Yetkililer henüz Dijital Piyasalar Birimi’nin tam olarak hangi yetki ve sorumluluklara sahip olacağına dair ayrıntıları açıklamadı. Ancak davranış kurallarına uyulmadığı durumlarda Dijital Piyasalar Birimi’nin firmalara para cezası uygulama ve yasal gereklilikleri karşılamayan iş uygulamalarını değiştirme yetkisine sahip olacağı tahmin ediliyor. Birimin ayrıca, davranış kurallarına uymayan iş kararlarını askıya alma, bloke etme ve tersine çevirme haklarının olması bekleniyor.
Yeni kurallar, yetkililerin “stratejik pazar durumuna” sahip olduğunu düşündüğü şirketler için geçerli olacak. Tam olarak hangi şirketlerin bu kurallara dahil olacağı belli olmasa da Facebook ve Google gibi pazarlama faaliyetleri yüksek olan devleri kapsaması bekleniyor.
İngiltere hükümeti Dijital Piyasalar Birimi’ni kurarken, Avrupa Birliği de kapsamlı yeni yasalar çıkarmaya hazırlanıyor. Reuters, Eylül ayında Dijital Hizmetler Yasası olarak bilinen yasa ile teknoloji devlerinin kullanıcı verilerini nasıl kullanacağına ilişkin kısıtlamalar getirebileceğini bildirmişti.