Şirketlerde verileri hem depolamadayken hem de ağda sıkıştırılırken şifrelemek standart bir uygulamadır. Şifreleme yöntemi, bilgisayar korsanlarının verilere erişim sağladıkları takdirde kayıtları okumasını engelleyebilir. Ancak mevcut şifreleme yöntemleri, gizli dinleme girişimlerini engellemez. Buradaki zayıf nokta ise şifrelenmiş verilerin işlenmeleri gerçekleştirmeden önce onu kullanan uygulamalar tarafından çözülmesi gerektiğidir. Aksi takdirde, bilgisayar korsanlarının hassas bilgilere erişmeleri için fırsatlar doğar.
DARPA ise çok yıllık bir program ile bu sorunların çözümü için Intel’i ve geliştirmelere yardımcı olması için Microsoft’u seçti. Intel’in geliştirmekle görevlendirildiği çip, tamamen homomorfik şifreleme olarak bilinen yeni bir şifreleme yöntemi kullanacak. Intel, DARPA için geliştireceği çip ile homomorfik şifrelemenin veya kısaca FHE’nin, uygulamaların şifresini çözmeden bilgileri işlemesine izin veren riskleri azaltmayı umuyor.
FHE ile ilgili teorik çalışmalar kırk yıldan fazla bir süre önce başladı. İlk başarılı uygulama, 2009 yılında bir IBM araştırmacısı tarafından geliştirildi. O zamandan beri bilgisayar bilimcileri, teknolojiyi kurumsal sorunlar için pratik hale getirmek için çalıştılar. Ana teknik engel ise FHE’nin yüksek miktarda bilgi işlem gücü gerektirmesidir ki bu da Intel’in üstesinden gelmek istediği bir zorluk.
Intel’in amacı; işleme sürelerini 100 bin kata kadar azaltacak, FHE için özel olarak optimize edilmiş uygulamaya özel bir entegre devre oluşturmaktır. Bu geliştirme çabası ise Intel’in birden çok birimden ekipleri içerecek. Katılımcılar arasında Kuantum Bilişim, şirketin Tasarım Mühendisliği Grubu ve Veri Platformları Grubu gibi gelişmekte olan teknolojileri kullanan Intel Labs mühendisleri yer alacak.
Projenin ilk aşamasında Intel, gerekli yazılımla birlikte çipin donanım yapı taşlarını geliştirecek. Projenin sonraki aşamalarında ise Microsoft, Intel’in çiplerini Azure bulut hizmetlerine dahil ederek ABD hükümeti ile birlikte test edecek. Microsoft ayrıca, teknolojiyi ticarileştirme yolunda önemli bir adım olabilecek FHE ile ilgili uluslararası standartların geliştirilmesine de yardımcı olacak. Çip üreticisi ise FHE ile ilgili akademik araştırmalara yatırım yapmayı planlıyor.
Intel ve Microsoft kullanımı pratik hale getirmeyi başarırsa FHE, hassas verilerin güvenliğini sağlamak için güçlü bir araç olma potansiyeline sahip olacak. Örneğin, sağlık sektöründe hassas verileri şifresini çözmeden işleme yeteneği, hastanelerin tıbbi bilgileri klinik araştırmacılara daha güvenli bir şekilde sunmasını sağlayabilir. Hassas verilerle bankalar gibi yüksek düzeyde düzenlenmiş diğer kuruluşlar da potansiyel olarak teknolojiyi kullanma girişiminde bulunabilir.