Intel, kişilerin görünüşlerinin değiştirildiği deepfake görüntüleri gerçek zamanlı olarak tespit eden FakeCatcher’ı duyurdu. Şirketin iddiasına göre, ürün, videodaki ince “kan akışı” analizini kullanarak yüzde 96 doğruluk oranına sahip.
FakeCatcher, yüzdeki kan akışıyla gerçek zamanlı Deepfake tespiti yapıyor
FakeCatcher, diğer deep learning tabanlı tespitçilerden farklı olarak, sahte içeriği belirlemek için gerçek videolardaki ipuçlarına odaklanıyor. Photoplethysmography (PPG) adlı bir yöntem kullanarak, yüzdeki kan damarlarından yansıyan veya emilen ışık miktarını ölçüyor. Bu yöntemle kalp atışının neden olduğu renk değişiklikleri hesaplanıyor ve deepfake içeriği tespit ediliyor.
Intel Labs’te çalışan İlke Demir, FakeCatcher’ın PPG sinyallerini 32 noktadan topladığını ve bu sinyalleri temel alarak bir evrişimli sinir ağıyla gerçek ve sahte içeriği sınıflandırdığını açıklıyor. Intel’in güçlü donanım ve yazılım teknolojileri sayesinde, bu işlemi gerçek zamanlı olarak ve aynı anda 72 tespit akışıyla gerçekleştirebiliyor.
Deepfake tehditlerinin artmasıyla birlikte, bu tür tespit teknolojilerinin önemi de artıyor. Demir, gelecekteki hedeflerinin tespitin yanı sıra deepfake’in kaynağını tespit etmek olduğunu belirtiyor. Bu sayede algoritmik bir fikir birliği sağlanacak ve sahte ve gerçek içerik arasındaki ayrım daha kesin bir şekilde yapılabilecek.
Intel’in FakeCatcher’ı, deepfake tespit teknolojilerinin gelecekteki gelişmeleri ve güvenilirlik üzerine olan çabalarıyla birlikte, manipüle edilmiş içeriğin zararlı etkilerini azaltmada önemli bir adım olarak görülüyor. Güvenli ve sağlam bir dijital dünya oluşturmak için bu tür teknolojilere yapılan yatırımlar, daha güvenilir ve doğru sonuçlar elde etmemize yardımcı olabilir.