İnternet insanlar için artık güvenilir değil!

Yapılan araştırmalar, insanların internet konusuna soğuk bakmaya başladığını gösterdi. 
İnternet açıklarının büyümesi ve bilgi sızıntıları kullanıcıların güvenini sarstı. İşte ortaya çıkan kritik tablonun sonuçları. İnternet konusunda güvenlik nasıl artırılır? Suçla mücadelede etkinlik nasıl sağlanır? Gizli servis ve özel şirketlerin şahsi verileri istismar etmesi nasıl önlenir? İnternet tarafında özgürlük nasıl teminat altına alınır?
Gizli servislerin şahsi verileri toplamasından dolayı kullananların internet tarafına olan güvenlerinin sarsıldığı belirtildi. İsveç’te geçmişte başbakanlık ve dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunan Carl Bildt başkanlığında hazırlanmakta olan raporda, kullanıcıların hükümet ve hususi şirketlerin gözetleme amaçlı uygulamalarından korunması çağrısında bulunuldu.

Günde 70 internet sitesi yasaklanıyor

Öte yandan, İnternet sitesi yasaklamaları tüm dünya genelinde hızla yayılırken, Türkiye’de ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, günde ortalama olarak 70 siteyi yasaklıyor. Dünya bazında internet sitesi yasaklamak kişilik haklarını ihlalden veya hayatın gizliliğinden dolayı mahkeme kararıyla gerçekleştirilebiliyor. Türkiye’de ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından günde ortalama 70 site mahkeme kararı olmaksızın yasaklanıyor.
2008 yılından bu yana Türkiye’de 77 bin 521 internet sitesi erişime engellenmiş durumda… 2015’in ise ilk 3 ayında 6 bin 129 internet sitesi yasaklanırken günde ortalama yasaklanan site sayısı ise 70’e yaklaştı. Sitelerin yüzde 94’ü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yüzde 1.3’ü savcılık, yüzde 2.9’u da şimdiye kadar mahkemeler tarafından yasaklandı.
İnternet sitelerine erişim kolayca kısıtlanabiliyor
Verilerinden derlenen bilgilere göre erişim engelli verilen sitelerin çoğu uygunsuz içerikleri bulunan siteler… Fakat ülkemizde sosyal medyaya erişim geçen hafta bir kez daha geçici olarak kısıtlandı. Uygulamaya giren yeni internet yasasıyla beraber, internet sitelerine erişim artık kişilik haklarının ihlali gerekçe gösterilerek kolayca kısıtlanabiliyor.
Ancak mahkemeler, sadece kişilik haklarını ihlal veya özel hayatın gizliliğini ihlalden dolayı da URL adresi veya site engelleyebiliyorlar. Haberin devamı için tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu