Kâr amacı gütmeyen IOTA Vakfı, Japon Hükumeti ve Yeni Enerji ve Endüstri Teknolojisi Geliştirme Kurumu (NEDO) ile yapay zeka ağırlıklı yeni tip bir siber güvenlik sistemi üzerinde çalışmaya başladı.
NEDO tarafından finanse edilen projeye Yokohama Devlet Üniversitesi de katkı sağlayacak. Projenin hedefi uzun soluklu, sağlam bir teknoloji geliştirerek dijital altyapı konusunda Japonya’yı lider hale getirmek gösteriliyor. Başta nükleer santraller olmak üzere birçok kritik bölgede yapay zeka ile desteklenecek yeni nesil siber güvenlik sisteminin bir Japonya milli değerine dönüşmesi hedefleniyor.
Daha önce de bu tarz önleyici sistemler kullanılsa da ilk kez ulus çapında böyle bir sistemin denendiğine şahitlik ediyoruz. IOTA Vakfı yöneticisi Holger Köther, “Merkezi olmayan, tamamen ülkeyi kapsayıcı, açık kaynaklı bir teknoloji ile veri bütünlüğünü sağlama almanın gayreti içerisindeyiz. Özellikle yakın gelecekte enerji sorunu yaşamamamız için nükleer santrallerin güvenliği ve bakımlarının herhangi bir aksamaya neden olmadan yapay zeka tarafından gerçekleşmesi açısından projede çalışan herkese büyük iş düşüyor. Projenin detayları açıklanmasa da bulut tabanlı SaaS olacağı biliniyor. Bakalım Japonya bu hamlesi ile diğer ülkelere ilham verip siber güvenlik yarışını farkı bir boyuta taşıyabilecek mi?