İş analisti sertifikasyonu konusunda 600’den fazla şirketle çalışma yaptıklarını söyleyen BA-WORKS Yönetici Ortağı Pınar Cinali; banka, telekom, sigorta gibi sektörlerdeki dijital dönüşüm projelerine paralel olarak iş analisti sayısının da arttığını belirtiyor.
İşyerlerinde giderek daha fazla karşılaştığımız iş pozisyonlarından biri iş analisti. Genel olarak bir problem veya ihtiyacı ortaya koyarak çözüm üzerinde çalışması beklenen kişi iş analisti olarak konumlandırılıyor. IT’de ise pozisyonun taşıdığı konusunda BA-WORKS Yönetici Ortağı Pınar Cinali, “Kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilen teknolojik çözümler daha çok yazılımlı ilgili hale geldiği için iş analisti rolü de IT’de, ‘yazılımsal çözümler geliştiren kişiler’ olarak konumlandırmaya başladı. Bir problemi yazılımsal bir geliştirme yapmadan, sadece süreci değiştirerek, ek kaynak konumlandırarak ya da bir satın alma yaparak da çözebilirsiniz. Bu perspektiften hareket ederek iş analisti pozisyonunun yazılımsal süreçlerden fazlasını kapsadığını belirtmemiz gerekir” açıklamasını yapıyor.
İş analisti görev tanımının çerçevesi şirketlere göre farklılık gösterebiliyor. İş birimleri ile yakın çalışıyor ve ihtiyacı tanımlıyor olmasının çok önemli olduğunu, ancak bazı şirketlerde iş analistinden, sistem analisti rolünü üstlenmesinin de beklendiğini belirten Cinali, bu durumda iş analistinin teknik bilgisini geliştirerek sistem gereksinimlerini tanımlamasının ve sistemi modelleyebilmesinin önemli olduğunu vurguluyor.
İş analistinden karşılanması beklenen bir diğer sorumluluk da yazılım testi olabiliyor. Cinali’ye göre bazı şirketler bu görevin iş analistleri tarafından karşılanması gerektiğine inanıyor. Bazıları ise kaynak sıkıntısı nedeniyle bu yola başvuruyor. Cinali, “Şirketlerde ayrı test uzmanları olsa da iş analistlerinin, iş biriminin ihtiyacının eksiksiz ve doğru bir şekilde karşılanıp karşılanmadığını sorguluyor ve sistemi test ediyor olması gerekiyor” diyor.
Bankalarda 200’den fazla iş analisti
İş analisti pozisyonu, içerisinde birden çok görev ve sorumluluğu, farklı disiplinleri barındıran; iş bilgisi, teknik alt yapı, analitik düşünme ve iletişim yetkinlikleri gibi bir çok alanda bilgi, deneyim ve yetkinliklere sahip olmayı gerektiren bir meslek olarak ifade edilebilir. BA-WORKS ise iş analizi alanında dünyada kabul görmüş büyük kurumlardan olan ve 29 binden fazla üyesi olan IIBA (International Institute of Business Analysis) ile çalışarak bu kurumun sertifikalarını Türkiye’de dağıtıyor. IIBA CBAP sertifikasyonun tüm dünyada daha popüler hale gelmesinin şirketlerde iş analizine verilen önemin arttığını gösterdiğini belirten Cinali, Türkiye’deki manzarayı da şu şekilde açıklıyor: “BA-WORKS olarak eğitim ve danışmanlık hizmetlerimiz ile bu konuda sektöre hakimiz. 600’den fazla kurum ile bu alanda çalışmalar yaptık ve her sene bu alana yatırımın artması ile çalışma alanlarımız ve hizmetlerimiz de çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Son dönemlerde gözlemlediğimiz; dijital kanalların önem kazanması nedeniyle birçok şirket, dijital dönüşüm projeleri geliştiriyor. Artan proje sayısına paralel olarak iş analistlerinin sayısı da özellikle banka, telekom, sigorta gibi sektörlerde ciddi oranda artıyor. Bankalarda bu sayı 200’lere ulaştı ve hatta geçti. E-ticaret sektörünün son dönemlerde ciddi oranlarda büyümesi ile birlikte giyim, gıda perakendecilik gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda bile 5-10 kişi arasında değişen sayılarda iş analisti olduğunu görüyoruz. E-devlet projeleri ile birlikte kamu kurumlarında da iş analisti ekipleri konumlandırılıyor. Üretim sektöründe faaliyet gösteren firmalarda da ERP denilen Kurumsal Kaynak Planlama sistemleri üzerine sistem geliştirme yapan kişilerin görev tanımları da artık İş Analisti olarak değişiyor.”
İş analizinde dikkat edilmesi gereken noktalar
33