Türkiye Bilişim Vakfı ile Turkcell işbirliğiyle kurulan Bilgi Toplumu Enstitüsü, 19 Ocak’ta İstanbul’da Akıllı Şehirler panelini düzenledi. İnovasyon ve teknoloji odaklı uygulamalarıyla Barselona’nın akıllı şehre dönüşmesinde kritik rol üstlenen Barselona Şehir Konseyi CIO’su Manuel Sanroma’nın konuşmacı olduğu etkinlikte, Barselona’nın akıllı şehir olma süreci masaya yatırılırken, İstanbul’un akıllı şehre dönüşmesi için neler yapılabileceği tartışıldı.
TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Akıllı Şehir etkinliğinde, Barselona Şehir Konseyi CIO’su Manuel Sanroma, Barselona’nın İstanbul’a yol gösterici niteliklere sahip olduğunun altını çizerek, teknolojinin ve şehrin birbirini tamamlaması gerektiğini belirtti.
Teknolojiyi İnsan Hayatını İyileştirmek için Kullanmalıyız
Teknoloji ve inovasyonun, şehir hizmetlerinde önemli bir iyileşme elde edilmesinin anahtarı olduğuna dikkat çeken Manuel Sanroma, “Hepimiz birbirimizden farklıyız; yüzlerimiz, inançlarımız, alışkanlıklarımız farklı; fakat başımız ağrıdığında aynı ilaç hepimize iyi geliyor. Şehirler de insanlar gibi. Hepsi birbirinden farklı, fakat her biri aynı anatomiye ve aynı sorunlara sahip. Bu noktada bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmamız gerekiyor. Barselona’nın akıllı şehir stratejisinin temelinde insan var. Hedef, daha verimli, daha sürdürülebilir ve daha üretken bir topluma ulaşmak ve daha yüksek bir hayat kalitesi yaratmak. Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) teknolojileri sayesinde şehir hizmetleri çok farklı alanlarda şehir sakinlerinin tamamına ulaştırılıyor” dedi.
Barselona’da Neler Yapıldı?
Manuel Sanroma, Barselona’da yapılan akıllı şehir çalışmalarını ile ilgili şunları söyledi: “Barselona Akıllı Şehir Modeli kapsamında 11 alanda Akıllı Şehir uygulamaları gerçekleştiriliyor. Bunlar; çevre, BİT, mobilite, su, enerji, atık, doğa, yapı sektörü, kamusal ve özel alan, açık devlet, bilgi akışı ve hizmetler. Barselona’nın şu anda yürüttüğü 22 büyük program var. Bu kapsamda 11 farklı alana yönelik 120 farklı proje yürütülüyor. Bu projeler, akıllı aydınlatma, akıllı otopark sistemleri, akıllı su yönetimi, akıllı atık yönetimi gibi alanları kapsıyor. 500 km fiber optik ağ Barselona’nın fiber optik ağ uzunluğu 500 kilometreye ulaşıyor. Fiber optik ağın geliştirilmesi, 30 sene önce, iki belediye binası ile başladı.”
Türkiye Bilişim Vakfı ile Turkcell işbirliğiyle kurulan Bilgi Toplumu Enstitüsü tarafından organize edilen Akıllı Şehir etkinliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri’nin yöneticileri ve akademisyenlerin yanı sıra, sektör yöneticilerini de bir araya getirdi.